Какво е Бейзбол? Част 2


MLB – Професионалистите
 Major League Baseball е основана през 1869г. Тя обединява две професионални лиги: Националната и Американската. Шампионите от всяка от тях играят за така наречените „Световни серии“, където в 7 мача се определя „Световният“ шампион.

В последните години се наблюдава повишен брой на така наречените „легионери“. Това е показател на огромния напредък на останалите отбори по света. В MLB играят най-добрите играчи от Куба, Япония, Република Корея, Венецуела, Мексико и други.Националната лига се създава на 02 февруари 1876г, а Американската е основана на 28 януари 1901г.

Големият хегемон с най-много титли на MLB е отбора на „New York Yankees“ с цели 27 титли в историята си, но последната им е през 2009г. Това е най-успешния клуб в историята на професионалният бейзбол в Америка. На второ място в ранклистата по титли е  „St. Louis Cardinals“ със „скромните“ 11. Следват отборите на „Oakland Athletics“ и „Boston Red Sox“ с 9 титли; „San Francisco Dodgers”с 8; „Los Angeles Dodgers“ – 7 титли; „Cincinnati Reds“, „Pittsburgh Pirates“ – 5 титли и много, много други.

В последните години се наблюдава повишен брой на така наречените „легионери“. Това е показател на огромния напредък на останалите отбори по света. В MLB играят най-добрите играчи от Куба, Япония, Република Корея, Венецуела, Мексико и други.

Какво е Бейзбол? Част 1
Бейзбола по света

В годините след  Втората Световна Война се появяват много бейзболни отбори из цяла Европа. Постепенно добива достатъчно прилични за този спорт размери. Създава се Международната Бейзболна Федерация, която започва провеждането на световни първенства. Бейзбола навлиза и в много други държави, като някои от тях се превръщат в най-големите конкуренти на американците, че дори и по-добри: Куба, Япония, Тайван и Япония.

Световно първенство под егидата на Международната Бейзболна Федерация се провежда от 1938г. Доминиращата страна при националните отбори съвсем нормално като че ли е отбора на Куба със зашеметяващите 25 световни титли. На второ място е родината на бейзбола- САЩ със скромните 4 титли. Следват нац. Отбори на  Венецуела- 3 титли; Колумбия- 2 титли; Реп. Корея, Доминиканската република и Великобритания с по една титла. От 2013г Световният шампионат е преименуван на Световна Бейзболна Класика.

От 2004г се провежда и световно първенство за жени. Тук родината на бейзбола не допуска големи изненади, като има записани 2 титли. Женският отбор на Япония е с една титла.

Европейското първенство по бейзбол се провежда от 1954г. Въпреки, че няма записани големи успехи на световни първенства и Олимпийски игри, отборът на Нидерландия е най-добрият на Старият континент. „Лалетата“ са с цели 24 европейски титли. Втори по спечелени титли е Италия с 10, както  и Белгия и Испания с по една спечелена европейска титла.

Бейзбола – Олимпийски спорт

През 1936г в Берлин за първи път на олимпийски игри се играе бейзбол, но като демонстративен спорт.

След години със статут на демонстативен спорт, през 1988г бейзбола е признат официално за олимпийски спорт. Така на Летните Олимпийски Игри в Барселона 1992 се играе първият мач за златните медали. Първият олимпийски шампоион е Куба.

Представителите на островната държава защитават титлата си четири години по-късно в Атланта 1996.

През 2000г в Сидни златото най-после печели родината на бейзбола. Американците детронират двукратния олмпийски шампион Куба. Четири години по-късно в Пекин 2008, кубинците губят втори пореден финал за златото, този път срещу Реп. Корея. След еднократното си завръщане на Олимпийските игри през 2020г. Япония печели златото с победа над САЩ на финала. Очаква се ново завръщане на спорта на ОИ през 2028г. в Лос Анджелис, САЩ.

Къде сме ние?

Историята на бейзбола в България започва от началото на 20-ти век. За първи път  бейзбол се играе в сегашната Езикова гимназия – Ловеч, която е основана в края на 19-ти век, като Американски девически колеж. Там за първи път се появят топки и бухалки и се играе опростен вариант на играта.

С преобразуването на колежа в обикновено училище, след войната, играта постеменно се загубва от спортната карта на България.

Нов живот на бейзбола в България вдъхват кубинските и никарагуанските работници и студенти от началото на 80-те години. Те донасят екипировка и играят бейзбол в парковете на някои от големите окръжни градове. Постеменно привличат вниманието на български младежи, което довежда до сформирането на първия български клуб – „Академиците“ София.

През 1988г се учредява Българска Федерация по Бейзбол.

В средата на 90-те години на 20-ти век бейзбола в България регистрира изтински бум. Тогава се появят над 30 отбора разпределени в големите градове на страната. За съжаление трудностите с които се сблъскват аматьорските клубове по бейзбола и финансовите проблеми се стига до драстично отборите по бейзбол да намалеят на 13. Днес българският бейзбол може да се похвалят със следните клубове които не се отказват от борбата. Това са „Лъвовете“ НСА София; „Девълс“ Дупница; „Академиците“ София; „Атлетик“ Козлодуй; „Атлетик“ София; „София Блус“ София; „Бизоните“ Благоевград; „Войните“ Стара Загора; „Ийгълс“ Ловеч; „Юнак“ София; „Титаните“ Варна; „Ейнджълс“ Дупница и „Драгалевци“ София.

Най- успелият отбор в българският бейзбол и тотален доминатор от създаването на националният шампионат са „Бизоните“ Благоевград с общо 22 титли. Следвани са от седемкратният шампион, от които 6 поредни „София Блус, „Академиците“ София с 3 и „Девилс“ Дупница с 2 титли.

През 2021г. суперталанта на „София Блус“ Йоанис Александров изкара двудневен лагер в Маями и прикова вниманието на отбора от МЛБ „Чикаго Къбс“ през ноември същата година. След лагера, българина изкарва четири месечен подготвителен лагер във Флорида в Академията на треньора Карлос Кастийо. През настоящият сезон Йоанис играе в новобранската лига, като голямата му мечта е скоро да заиграе при професионалистите. Пожелаваме му успех!

По всичко личи, че и бейзбола може да намери своето място в България. Пожелаваме им успех!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.