Какво е Бейзбол? Част 1


Историята…

Много са предположенията от къде точно идва бейзбола. Според историците игрите с удряне на топка или други подобни предмети датират още от 3-тото хилядолетие преди Христа. Според тях в Египет са открити рисунки, на които ясно личи как по време на религиозен ритуал се провежда игра, при която част от хората гонят топка, удряна от друг човек. От стотици години подобни игри са познати в Китай, открити са и свидетелства при Инките в Перу. При всички тях се използват дървени пръчки или сплескани и цилиндрични „бухалки“ за удряне на топка.

През 18-ти век в Англия е много популярна играта Раундерс /Rounders/, някои сочат точно нея, като предшественик на бейзбола, което доказват с наличието на няколко важни елемента от правилата: Представител на единия отбор се опитва да удари подаваната от противника топка, за да я вкара в игра; След удара обикаля игрището; Тази игра и сега е популярна сред учениците в много от англоезичните държави и бивши колонии на Великобритания.
В последствие на базата на Раундерс играта в Англия се развива Крикета /Cricket/, а в Европа намира своето отражение в други подобни игри с топка.
Къде и кога точно се е родил бейзбола? Това и самите американци не могат да кажат със сигурност, въпреки че бейзбола се води американски спорт.
Според историческите данни за бейзбола първо е писал преподобния Томас Уилсън, от Мейдстоун, графство Кент, Англия. През 1700г той възмутено описал бейзбола, като играта, която се играело по онова време в Неделя – ден за черква.
Деситилетия по-късно през 1845г играта се преселва в Северна Америка, където се превърнала в национален спорт. За американците „създател“ на бейзболната игра е Александър Джой Картрайт – Младши, човека създал първия отбор „Ню Йорк Никербокерс“, очертал формата на полето и написал първите правила на играта. Няколко години по-късно се състоял и първият официален мач между отборите на „Ню Йорк Никербокерс“ и „Сборен отбор на Ню Йорк“, завършил 23:1 за „Никербокерс“.
От тук нататък следва бурно развитие на спорта, което води и до първият професионален отбор основан още през 1865г.

Що е то бейзбол?

Екипировка, с която се играе бейзбол.Целта на играта е да се отбележат повече точки. Точка се взема, когато играчът направи пълна обиколка „рън“ на четирите бази, които лежат по краищата на поле с формата на квадрат. Играе се от два отбора, всеки по 9 играчи. Единият отбор подава топката и защитава полето, а другият удря топката и се стреми да завземе повече бази и да отбележи точка. Всеки мач се състои от 9 ининга, като при всеки ининг ролите на нападащ и защитаващ се отбор се сменят.
Играта започва, когато играчът от защитаващия полето отбор(„питчерът“), стоящ в центъра на бейзболното поле, се опитва да подаде топката на своя съотборник(„кетчера“) през играч на противниковия отбор, заел позиция пред него на „хоума“ от отбора на съперника и държащ бата(„батер“). Целта на кетчера е да защитава хоума, като лови топките, които батерът изпуска.
Ако батерът удари топката, побягва, за да завземе първа база. Ако неговите съотборници вече са завзели  бази(„рънъри“), те също могат да тръгнат към следващата база, за да не бъдат изместени, когато батерът стигне до тях. Защитаващият полето отбор се стреми да улови ударената топка и бързо да я подаде към защитника на базата, към която батера или друг негов съотборник тича. Ако топката бъде уловена във въздуха, батерът изгаря, а останалите му съотборници(завзели бази) си стоят по местата. Ето защо, се избягват удари с голяма парабола, които дават възможност това да стане. Когато играч на нападащия отбор бъде докоснат от съперника с топката, той е изгорен. Поради това, бягащите до базите понякога ги завземат с пързаляне(„слайдинг“) – за да не бъдат докоснати с топката.
Ако батерът не удари топката при 3 „добри“ хвърляния(„страйка“), е вън от игра и на негово място застава следващия батер, трябва да се знае, че батер не точно определена длъжност. Така се нарича всеки противников играч, заел позиция на началната точка(„хоума“). При трима  играчи аут, ининга свършва и започва друг, като ролите на двата отбора се сменят. За „добро“ хвърляне се счита това хвърляне на питчера, което попада в определена зона, ограничена между коленете и гърдите на батера, над хоума. Ако питчера допусне 4 „лоши“(„бол“) хвърляния, батерът получава служебно първа база. Играчите се наричат съответно първи бейзмен, втори бейзмен и трети бейзмен. Ако батерът обиколи всички бази и се върне на хоума в рамките на един удар, той реализира „хоум рън“.

Отборът

– „Кетчер“(„Catcher“) – Играчът, на когото питчера подава топката. Нерядко хваща и леко ударените топки, които политат назад, както и защитава хоума.
– „Питчер“(„Pitcher“) – Хвърлящият топката. Един от най-важните играчи на полето. От силата и траекторията на неговото хвърляне, зависи удара на батера. Неговата задача е така да хвърли топката, че да затрудни и заблуди максимално батера. Има определени начини на хващане на топката, с които се придават въртеливи движения при хвърлянето й, което  затруднява предвиждането къде ще бъде тя точно когато прелита над хоума – момента в който се удря.
– „Батер“(„Batter“) – Батер е играчът, застанал до хоума, чиято задача е да удря топката.

Общи понятия

– „База“(„Base“) – Това са четирите ъгъла на квадрата. Обозначени са с „възглавнички“ с квадратна форма и страни, равна на 38 см. Базите се броят по посока обратна на часовниковата стрелка. След хоума са първа, втора и трета база.
– „Хоум“(„Home“) – Начална и крайна база.
– „Хоум рън“(„Home run“) – Силен и далечен удар, най-често прехвърлящ игрището(в публиката), който позволява на батера, както и на всички други, заели в този момент бази, да достигнат хоума.
– „Ининг“(„Inning“) – Всяка игра има 9 ининга. Това е тази част от играта, в която единият отбор напада, а другия се защитава. Когато изгорят 3-ма играчи, инингът приключва и започва нов.
– „Страйк“(„Strike“) – „Добро“ хвърляне на питчера. Това, което попада в зоната на играча. Дори да не попадне, ако батерът замахне и батата му(бухалката) премине над хоума. Това също се защита за страйк.
– „Страйк зона“(„Strike zone“) – Въображаемият  правоъгълник, намиращ се над хоума, ограничен от коленете и гърдите(средата между колана и раменете, т.е. гърдите) на батера.
– „Бол“(„Ball“) – „Лошо“ хвърляне. Недобро хвърляне на питчера, регистрирано от съдята на хоума, при което топката преминава извън страйк зоната на играча.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.