Децата с увреждания – наказание или житейски урок по любов


По време на бременността всички родители си изграждат някакви представи, имат планове и мечти за бъдещото им дете. Как ще изглежда, какъв цвят ще са очите и косите му, какъв пол ще е, по какъв начин ще общуват с него и какви чувства ще изпитат след появата му. Но за жалост мечтите и представите не винаги съвпадат с реалността. Понякога тя е „брутална“. Никой родител не живее с нагласата, че ще роди и отгледа дете с увреждане, било то физическо или психическо. И когато това се случи, тази реалност връхлита като „мощно цунами“.

Нуждите на децата с увреждания и мястото им в обществото

Първоначалния стрес, който възниква от поставената от специалисти диагноза на детето, често прераства в разочарование, вина, паника от неизвестното и страх от несправяне с отглеждането на детето. Не е леко за нито един родител да чуе, че детето е с диагноза, свързана с нарушения в развитието му. Желаното дълго, радостно очакване на малкото ангелче понякога може да бъде доста болезнено с противоречиви чувства и емоции. Изправен пред не лек  път с предизвикателства от различен характер, родителят не веднъж бива разкъсван от разочарование, тъга, гняв и вина.

Отношение към децата с увреждания в миналото

За всяко едно семейство грижата за  дете с физически или ментални проблеми е предизвикателство, осеяно с безброй въпроси, страхове от бъдещето и чувство на безпомощност. Сблъскването с неяснотите, с които трябва да се справя едно семейство с дете с увреждания са много: какво е здравето му в настоящият момент, каква е прогнозата в бъдеще, колко често ще се провеждат медицински прегледи, процедури и лечение. Настъпва голяма промяна в семеен, професионален и социален план. При някои родители се поражда чувство за вина за състоянието на детето, а при други настъпва чувство на отричане, пренебрегване на проблема, което води до необективна гледна точка и евентуално забавяне на диагнозата и лечението на детето. Реакцията на околните – роднини, приятели и познати и съвършено чужди хора оказва голямо влияние върху чувствата, емоциите, а често и върху поведението на тези родители.

Отношение към децата с увреждания днес у нас и по света

Въпреки първоначалния стрес обаче, една не малка част от тези родители в крайна сметка приемат реалността такава, каквато е. И решават, че съдбата се опитва просто да им даде „житейски урок по любов“. Любов безусловна и безгранична.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.