Сърбия отбелязва днес националния си празник


Днес – 15 февруари, Сърбия чества националния си празник. Наречен Деня на държавността, в цялата страна днес ще има празнини прояви.

На 15 февруари 1804 г. въстаници начело с Джордже Петрович-Караджордже взимат решение в село Орашац, Централна Сърбия, да вдигнат Първото сръбско въстание, което бележи началото на възобновяването на сръбската държавност след многовековна османска власт.

На 15 февруари, но през 1835 година в в Крагуевац е провъзгласена първата конституция на Княжество Сърбия, поставяща началото на съвременната сръбска държавност. От 2002 година националният празник се отбелязва на 15 и 16 февруари.

Празникът ще бъде отбелязан с поредица от тържествени събития, а централната държавна церемония ще се проведе в Орашац при паметника на Караджордже и ще бъде водена от министъра на отбраната Милош Вучевич.

На честванията в Крагуевац ще говори премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, а в Белград сръбският президент Александър Вучич ще връчи награди на изтъкнати личности и институции.

Жителите на няколко града в Сърбия, сред които Белград, Ниш и Нови Сад, ще имат възможност днес да наблюдават прелитането на самолети и хеликоптери като част от програмата, подготвена за честванията.

По повод Деня на държавността много музеи и културни институции като Народния музей на Сърбия, Галерия Матица сръбска и Държавният архив на Сърбия откриха изложби в присъствието на официални лица, отбелязва Танюг.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.