Рекорден брой новородени в Словения


Според данните на словенският Национален статистически институт, в Словения за 2023 година са се родили рекордно малко деца. Общият им брой е около 16 800, което е най-ниското равнище от 1922 г.

Като главна причина се посочва намелият брой на жените във фертилна възраст, т.е. между 15 и 49 години. Спрямо 2000 година, техният брой е намалял с 18%. А, друга основна причина е по-ниският коефициент на плодовитост (брой раждания на жена).

Обичайно коефициентът, необходим за естественото обновяваве на населението е 2,1 и такива стойности е имало през 1980 година. Между 1980 и 2000 година той е спаднал до 1,2.

През последните 20 години отново имаме между 1,5 и 1,6 коефициентни стойности.

Делът на жените, които не са раждали, е намалял през последните 70 години, както и на тези, които имат най-малко четири деца.

Спрямо миналата година смъртността е намаляла с 5% до 21 400 души, но естественият прираст за цялата 2023 година е негативен през всички месеци.

Въпреки тези показатели, населението на Словения се е увеличило, благодарение на положителната нетна миграция. На 1 октомври миналата година населението на Словения наброява около 2,123 млн. души, или с 6000 души повече, отколкото в началото на същата година.

Обяснението е просто – както в редица страни от Европа, така и това и на Словения застарява, като средната възраст на населението на съюза е 44,4 години спрямо  44,7 години в Словения.

Делът на непълнолетните намалява и в момента е 18% в Словения и ЕС като цяло. Междувременно делът на населението на 65 и повече години се увеличава, като по последни данни представлява 21% от населението.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.