Предлагат отпадане на безсрочните лични карти


В деловодството на Народното събрание, депутатите от ГЕРБ-СДС – Маноил Манев, Христо Терзийски и Младен Маринов, внесоха предложение за изменение в Закона за българските лични документи.

Според предложените промени, трябва да отпаднат безсрочните лични карти за лицата, навършили 58-годишна възраст.

Лична карта на български граждани от 14 до 18-годишна възраст ще продължи да се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст – със срок 10 години. По искане на хора, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години, предвижда законопроектът.

Ваденето на документи за самоличност ще поскъпне драстично

Предлага се при временна физическа невъзможност за снемане на биометрични данни пръстови отпечатъци, да се издава лична карта със срок на валидност 12 месеца.

Мотивите на вносителите са, че в националното законодателство следва да се въведат видовете лични документи, издавани от Република България в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/1157 на Европейския парламент, заради повишаване на сигурността на личните карти на гражданите на Съюза и на документите за пребиваване, издавани на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства.

Промените предвиждат още да се запише, че биометричните данни на лицето, които се съхраняват в електронния носител на информация в българските лични документи, се използват само от органи, определени с акт на министъра на вътрешните работи, съобразно законовите им правомощия и с цел проверка на автентичността на личната карта или документа за пребиваване; и/или самоличността на притежателя, с помощта на пряко наличните сравними отличителни черти, когато представянето на лична карта или документ за пътуване се изисква по закон.

Със законопроекта се предлага получаването на лична карта при заявена от гражданите експресна услуга в рамките на до 8 работни часа да се осъществява само на територията на София в определени структури на МВР (Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи — София или в дирекция „Български документи за самоличност”), което е съобразено с централизирания подход на персонализация на лични карти на български граждани.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.