Първият за годината в страната сърдечно трансплантиран пациент е изписан


Първият за годината пациент с трансплантирано сърце в страната е вече изписан и си е у дома. Това съобщиха от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и добавят, че пациентът се е възстановил наплно физически и психически.

Трансплантацията се извърши на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

УМБАЛ „Св. Екатерина“ също с хеликоптерна площадка

Самият пациент живя близо 6 месеца с изкуствено сърце.

Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това.

След това се наложи задължителен едномесечен престой под лекарско наблюдение в болницата, докато напълно се възстанови и да се проверят за евентуални признаци на отхвърляне на сърцето от тялото.

Грижите затова бяха поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата.

Заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии насочваха лекуващите лекари към правилното доуточняване на терапията.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.