Най-големите технологични провали


Много големи технологични проект са претърпявали провал по различни причини. Дали, защото са били необмислени или са изпреварили времето, а дори и може би, защото потребителите не са харесали дизайна?

Но, е факт, че някой от най-креативните за времето си през последните 30 години технологии, обещаващи да променят ежедневието ни, се превърнаха в провал и само спомен за неуспешен проект.

Смартфон “BlackBerry”

Смартфон-BlackBerry

Днес живота ни не немислим без технологиите, особено без смартфоните.

Чрез тях се свързваме с близките си и проверяване нещата на часа в Глобалната мрежа само с един клик. Вече не е нужно да мъкнем лаптопа, за да видим какви са цените на борсата или да гледаме клипове в “YouTube“.

Първият смартфон, много преди “IPhone“, който обещаваше да ни даде всичко по-горе споменато беше именно “BlackBerry“ или по-познат с тогавашното си име “Research in Motion”.

Компанията обаче така и не се приспособи към технологичните промени.

Най-голяма и грешка е, че не се реши да замени физическата с виртуална клавиатура. Нещо, което първи направиха от “Apple” и спечелиха милиони фенове, а “BlackBerry“ потъна в забвение, без да може да надскочи предишните си успехи.

Избери най-добрият геймърски лаптоп за новата 2024 година

Конзолата “Stadia”

Google-Stadia-конзола

През 2019 година “Google” представи своята гейминг платформа “Stadia” и обещаваше, че геймърите ще могат да играят любимите си заглавия, без значение от хардуерните възможности на устройството, с което разполага. Нещо, което в момента предлага “Xbox“ на “Microsoft”.

Но, компанията се провали, защото не разчете добре разходите си. Дори се наложи да закрие специално създаденото за тази цел гейминг студио за разработка на бъдещите проекти. Преди време се заговори, че от “Google” смятат да възобновят работа по проекта, но явно в момента от компанията са насочили вниманието си към по-належащи проекти.

Социалната мрежа “MySpace”

Социалната мрежа my-space

Едва ли има някой от поколението на “милениумите” (родените след 2000 година), който да не е чувал за тези социални мрежи. Първата беше създадена през 2003 година и дори беше обявена за най-влиятелната мрежа през 2009 година.

През 2005 година става собственост на  “NewsCorp” за  580 милиона долара.

Но, нещата полека-лека започнаха да се объркват за платформата. Липсата на ясна политика за развитието на тази социална мрежа, много бюрократични спънки, тромавия интерфейс, както и появата на “Facebook” доведоха до загуба на влиянието и популярността й и нейното закриване.

“Google Glass”

Google-glass-очила

Още един проект на Google, който остана в историята. През 2012 година очилата дебютираха като бъдещо технологично чудо, което ще направи революция в търсенето на информация. Устройството имаше камера, която постоянно записваше.

Компанията се постара да представи “Google Glass”  с много зрелищни демонстрации, включително с парашутисти, оборудвани с въпросните очила.

Но, именно появата на продукта повдигна много въпросителни относно неприкосновеността на личния живот на хората.

В допълнение с високата за времето си цена от 1500 долара, революционния продукт на компанията беше обречен от самото си начало на провал.

Смартфонът “Galaxy note 7”

смартфона-Galaxy-note-7

Още един провал от близкото минало. Годината е 2017.  Haй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa cмapтфoни в cвeтa “Ѕаmѕung” пycкa нa пaзapa флaгмaнския смартфон “Gаlаху Nоtе 7”.

Но, вмecтo това да донесе високи приходи за компанията и да затвърди лидерското и място в технологичния сектор, смартфонът се оказа катастрофа.

Тогава производителят обяви, че потребителите, които решат да заменят стария си телефон с новия “Gаlаху Nоtе 7”, ще получат 100 $ отстъпка от цената на всяко устройство.

На пръв поглед добра оферта.

Но, не се мина много време и голяма част от произведените смартфони “Gаlаху Nоtе 7”, започнаха да се самозапалват.

Това принуди компанията да изтегли, а по-късно и спре цялата партида от новия флагман. Загубите се оцениха на 17 милиарда долара, а наред с финансовата страна на нещата, “Ѕаmѕung” загуби за дълго време потребителското доверие. Нещо, което трудно се възвръща.

Технологичен бъг за малко да доведе до Трета световна война

бьг-трета-световна-война

По време на Студената война напрежението между САЩ и Съветския съюз едва не довежда до Трета световна война. Започва масово въоръжаване с ядрено оръжие. През 1938 година съветските система за ранно предупреждение алармира, че Щатите са изстреляли 5 ядрени балистични ракети към Русия.

Настъпва паника сред руския висш ешалон и те настояват за адекватен отговор на западната агресия.

Но, тогава за системата отговаря полковник Станислав Петров, който има голям опит и не се подлага на провокацията. Той е на мнение, че причината за тревогата е техническа грешка. Той решава да не натисне прословутия червен бутон, с който да активира съветските ядрени ракети.

Това решение се оказва правилно, защото причината за тревогата по-късно се оказва, че съветската сателитна система е засякла отразена слънчева светлина от облаците, която погрешка е идентифицирала като бойна ракета.

Трябва да сме му благодарни, че е проявил разум, защото днес светът нямаше да е същият.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.