Над 60% от завършилите медици планират да останат в България


Тази година, близо 63% от българските абсолвенти от випуск 2023 г на Медицинския факултет към Медицинския университет (МУ) в София планират да останат и да се реализират в България.

През последните години все повече нараства броят на младите лекари, които остават в страната.

Безплатни прегледи за рак на гърдата в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Те подчертават, че на първо място причината е в националното самосъзнание, на второ -семейството и приятелите, на трето – моралното задължение към родината.

От тях 87,11% искат да работят в болнични заведения и само 8,99% като общо практикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73% от завършващите.

Продължава да намалява и да е много нисък процентът на желаещите да работят като търговски представители на фирми за лекарства (0,78%).

Мотивите на тези, които искат да заминат (37,5%), са: по-високото заплащане в чужбина (25,66%), и по-добрата организация на здравната система (19,97%).

Но, въпреки това, до 16,86% се повишава броят на лекарите, които не виждат развитие на крадрите в здравната система и затова предпочитат да се реализират на Запад.

Сред най-предпочитаните специалости са анестезиологията и интензивното лечение (12,22%), хирургията (9,97%) и акушерството и гинекологиято (9,36%). Следва кардиологията (8,39%). Педиатрията, която за предходния випуск беше водеща, сега се нарежда на четвърто място с 6,75% желаещи да я практикуват.

Значително е намалял интересът към вътрешните болести (3,86%), ендокринологията (1,93%) и образната диагностика (2,57%).

Спешната медицина продължава да е на последно място в класацията за желани специалности от младите лекари (0,64%). Най-висок е процентът на абсолвентите, които са отговорили, че още не са решили какво ще изберат (16,90%).

Церемонията по дипломирането на младите лекари от МУ-София ще се състои на 20 февруари, в зала 1 на НДК.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.