Лондон – 40 години от първата Седмица на модата


Тази година – от 16 до 20 февруари, Лондон ще стане домакин на ежегодната Седмица на модата.

Това съвпада с 40-годишнината от първото представяне на това грандиозно събития през 1984 година. Само година по-рано, през 1983 пък се заражда Британският съвет за мода.

То е най-известната модна дестинация, редом с Ню Йорк, Милано и Париж, като именно на тази сцена, най-талантливите модни дизайнери представят първи пред публиката новите тенденции в модата за новия сезон.

От тук редица световни дизайнери стартираха кариерата си, в т.ч и покойния Александър Маккуин и Стела Маккартни.

Обувките на бъдещето – изработени посредством 3D отпечатък

Тази година, кръглата годишнина ще съвпадне и с откриването на Лондонската фондова борса, а емблематичното виенско колело „Лондонското око“ ще бъдат осветени в зелено.

През годините Лондон е предоставил някои истински „гвоздеи“ на модните подиуми като например роботи, които рисуват със спрей бялата рокля на модела Шалом Харлоу на ревюто на Маккуин за пролет/лято 1999 г., до модели, превръщащи мебели в дрехи, на ревюто на Хюсеин Чалаян за есен/зима 2000.

Наред с обичайните гости, често на модното ревю в Лондон се изявяват и ВИП особи, като най-известната от тях е покойната кралица Елизабет Втора, която се появи на ревюто на дизайнера Ричард Куин през 2018 г.

През изминалата година във Великобритания са продадени мъжко и дамско облекло на обща стойност 47,5 млрд. британски лири.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.