Куклен театър-Русе празнува 64 години


Държавният куклен театър в Русе отбелязва днес 64 години от създаването си.

Това е любов. Това е моят живот в света на приказките. Ние сме щастливци – да си актьор това е призвание, директорът на културния институт Теменуга Хараланова.

Театърът е създаден като самодеен състав през 1955 г. от група ентусиасти, ръководени от художествения ръководител Никола Кръстев.

Получава статут на „държавен“ на 15 февруари 1960 година. Някои от първите спектакли, които са се играли на сцената на театъра, са „Червената шапчица“, „Лъжливото овчарче“ и „Русалка“.

Кукленият театър в Русе получава собствена сцена през 1965 година.

Сградата, построена по времето на Мидхат паша, е паметник на културата.

През всички тези години Кукленият театър в Русе се е превърнал в дом на множество спектакли, а днес в репертоара му присъстват както класически, така и модерни заглавия.

За годишнината тази вечер ще бъде представен спектакълът „Криворазбраната цивилизация“.

Това е представление за деца и възрастни. Драматизацията и режисурата са на Валентин Владимиров, а сценографията е на Таня и Георги Пасеви.

Участват Теменуга Хараланова, Кремена Станева, Румяна Джамбазова, Христина Стоянова, Любен Русенски, Мартин Маринов, Мартин Пашов и Хубен Нурев.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.