Чудовища или скулптура на Майката Природа


Днес ще Ви разкажа за две скални образувания наподобяващи огромен слон, които се намират в различни точки на нашата планета.

скала слон

Първато от тях се намира по протежение на образуваното от вулкан крайбрежие Хеймей, остров край бреговете на Исландия. Исландия е земя на вулкани. Никъде това не е по-очевидно, отколкото на Уестманските острови , архипелаг край южния бряг на Исландия.

Тук векове на вулканични изригвания са образували морски скали, които изглеждат почти като от приказките. Сред хващащите окото образувания едно се откроява, изглежда почти като главата на голям слон, забил хобота си във водата. Скалата е достатъчно реална и някои хора смятат, че трябва да е оформена с човешка намеса. Това обаче не е така. Реалистичният вид на слона се дължи, поне отчасти, на факта, че скалата се състои от базалтова скала. Скалата придава на фигурата „кожа“, която изглежда набръчкана и сивкава, точно като на истински слон.

Най-често срещаната хипотеза е, че слонът и другите скални образувания на Хеймей идват от вулкана Елдфел, който е изригвал много пъти и продължава да е активен в съвременната епоха. През 1973 г. едно изригване нанася значителни щети на острова, а пристанищната зона е спасена чрез сложна охлаждаща операция, която втвърдява настъпващата лава с океанска вода, преди да стигне до брега.

Сюртсей – забраненият остров

Хеймей е най-голямата земна маса в Уестманските острови и това е единственият остров във веригата с постоянно човешко население. Има летище и едно от най-известните голф игрища в Исландия. Драматичните пейзажи и лесният достъп го правят популярна дестинация за туристите.

скала слон

Второто „слонче“ се намира в района на АлУла, град в провинция Медина в Саудитска Арабия. Тази скала изглежда като слон с прикован към земята хобот. Слоновата скала е известна още като Джабал-Алфил на арабски език. Височината на скалата е 52 метра. Трудно е да погледнете гигантската Слонска скала и да не сте поразени от огромните й размери.

В продължение на милиони години формата на слона е била оформена чрез водната и вятърната ерозия. Огромният слон стои сред пейзаж от златни пясъци и е заобиколен от други скали, които са също с впечатляващи размери. Красотата на този могъщ слон се увеличава с падането на нощта. Тогава става по-реалистичен, осветин с топлите светлини, които са инсталирани на мястото.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.