“Зелената полиция” на Тунис


Тунис – една страна с древна история. Страна от която тръгва историята на най-голямата робовладелска държава – Картаген. Страна на кръстопът в която започва историята на ислямската цивилизация.

В исляма пророкът Мохамед подчерта, че е важно да бъдеш чист и казва „Чистотата е половината от вярата“.

Сега нека сравним тези думи с улиците в Тунис. Тунис, която в 21в. отново е на кръстопът – но не дали ще бъде завладяна от европейски или ислямски завоеватели, а дали ще бъде завладяна от боклука – врагът в задния двор на зелената Тунис.

Роботизирани кораби чистят пластмасата от водите на Виетнам

Вместо Тунис да привлича гражданите и туристите с красивите си зелени площи и прекрасни плажове, градът отблъсква посетителите с постоянните си стачки от 2011 г насам, с отвратителната миризма на разлагащ се боклук и болестите пренасяни от бездомните животни.

Усилията на някой НПО и граждани с будна съвест сякаш изглеждат обречени на провал въпреки постоянните акции за почистване и все още боклукът владее нашите улици и плажове превръщайки красивите места за разходка в екологична бомба със закъснител.

Управлението на твърдите отпадъци се очерта като голямо предизвикателство за средиземноморска страна като Тунис.

Страната, с население около 11 милиона души, произвежда повече от 2,5 милиона тона боклук всяка година. Тунис има средно увеличение на обема на отпадъците с 3%, като генерирането на отпадъци на глава от населението в градовете е 0,8 кг на ден. Биоразградимата органична фракция съставлява около 68% от потока на твърдите битови отпадъци.

Боклук
Боклук

Събирането на битови   отпадъци е покрито от 80% в   градските райони и 10% в   селските райони.

В страната има 10     контролирани сметища с   капацитет от 1 788 000 тона   годишно и четири други   полуремаркета в долината   Меджерда с капацитет 62 000   тона годишно.

Изграждат се пет други сметища с капацитет от 0.466 милиона тона годишно и се планират още пет други контролирани сметища със среден капацитет от 0.433 милиона тона годишно.

Много общински депа не отговарят на санитарните стандарти и отпадъците често се депонират в не-санитарни помещения. Интересното е, че само пет процента от битовите отпадъци се компостират и само 4% се рециклират.

Разходите за събиране и транспортиране на отпадъци съставляват 75-100% от общия бюджет за управление на твърдите отпадъци.

Депо за отпадъци „Борж Чакир“

На осем километра южно от Тунис е Борж Шакир, град, който е станал известен с депо за отпадъци, което има вредно въздействие върху околната среда и качеството на живот на местните жители.

Боклукът е навсякъде
Боклукът е навсякъде

Депото е създадено през 1999 г и е     най-голямото регулирано сметище за   отпадъци в Тунис като приема   боклука на Тунис, Мануба, Ариана и   Бен Арус.

Обектът е с площ от 120 хектара   върху някогашна сескостопанска   земя използвана за отглеждане на   зърнени храни и маслинови дървета.

Още през 1997 г депото е предназначено за твърди отпадъци, но направените проверки от общината показват, че то не спазва наложените стандарти за безопастност.

През годините жителите на Ел Атар, Борж Шакир, Джиара и Сад Хасин са имали множество здравословни проблеми поради замърсяване на въздуха, почвата, водата.

Риджа Трабелси гледа към селището си Борж Шакир , селище в покрайнините на Тунис някога известно със свойте маслинови гори и вижда колко много се е променила картината.

Вече няма спомен от някогашната маслинова реколта и сега всичко е попаднало в здравата “хватка” на гниещите отпадъци, които се складират всеки ден тук.

Миризмата над селото е непоносима заради разположените близо 2500 тона боклук изхвърляни от Грейт Тунис всеки ден тук в близост до живеещите 1500 души население на Борж Шакир. Миризмата е смес от химикали, които замърсяват водата, въздуха и почвата.

 Когато вятърът духа в тази посока, синът ми Мохамед започва да кашля тежко , казаа Трабелси в кафенето си, разказвайки как 16 годишният му син от години страда от хронична умора, асма и сърдечни съдови проблеми, поради което сега се нуждае от операция. Не мога да тичам или да работя както трябва, защото съм прекалено уморен – разказва Мохамед.

Според лекарите асмата, сърдечносъдовите заболявания и цялостното състояние на сина му имат връзка с депото за отпадъци.

Властите са предложили планове за разширяване на депото поради малкия му обем на поети отпадъци. Самото разширяване на депото е стигнало на 25 метра до домовете на живеещите наблизо хора. Количеството отпадъци, което се преработва на ден е много повече от разрешените от Европейския съюз 44 тона дневно.

Тунизийският премиер обяви новата стратегия за справяне с боклука
Тунизийският премиер обяви новата стратегия за справяне с боклука

Случаят на Мохамед не е изолиран случай. По думите на друг жител, Семиал, която е на 30 години, намиращите се наблизо боклуци причинили тежки обриви по двата и крака. По думите на лекарите едиственото решение на здравословния и проблем било да се изнесе да живее по-далеч от бунището.

Групата за защита на околната среда в Туник, “SOS BIAA” , финансирана основно от проекта за развитие на околната среда от ООН, ЕС, Държавния департамент на САЩ и Социалдемократическата партия на Германия, заяви, че е единствената агенция, която наблюдава въздействието на депото върху селото.

Анонимен служител от Министерството на околната среда заяви, че не са правени каквито и да било медицински проучвания за това как боклуците влияят върху здравето на населението.

Мунир Мадхуб, който е бивш държавен секретар по околната срада, заяви че “близо 60% от депата за рециклиране създадени от общината са били изгорени или унищожени по време на революцията”.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.