В Гърция гневни на „Netflix“, заради филм за Александър Македонски


Компанията „Netflix“ представи новата си поредица, посветена на великият македонски владетел Александър Македонски. Но, това, което разгневи гърците е, че той е представен като хомосексуалист.

Затова министърът на културата на Гърция, Лина Мендони, беше привикана на изслушване в гръцкия парламент по искане на ултраконсервативната партия „НИКИ“.

Лидерът на партията Димитрис Нациос беше възмутен от филма и поиска да знае какви мерки ще предприеме Мендони, които уронват и изкривяват историческата истина за пълководеца.

Според него, филмът показва фалшицириана история и създава впечатление, че в Древността, хомосексуалността е била общо приета, без да има достатъчно исторически сведения.

От своя страна министърката на културата Мендони определи филма като „продукция с изключително ниско качество и низко съдържание, пълно с исторически неточности“. И че създателите и търсят популярност и по-големи печалби, експлоатирайки името на Македонски.

„Не можем да интерпретираме нито практики, нито лица, които са действали преди 2300 години, с нашите мерки, нашите норми и опит“, продължи Мендони.

Но, заяви, че гръцката страна не може да предприеме официални действия срещу „Netflix“, защото налагането на цензура е характерно за тоталитарните режими.

А в Гърция ценят защитата на словото и изкуството и това е защитено от местната конституция.

Партията НИКИ, която има 10 депутати в 300-членния гръцки парламент, наред с крайнодесните „Спартанци“ и Гръцката комунистическа партия, е сред политическите сили, които се противопоставят на внесения от правителството законопроект, с който се признава правото на еднополовите двойки да сключват граждански брак и да осиновяват деца.

Парламентарният дебат започна днес, а гласуването на законопроекта ще бъде в четвъртък.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.