Най-красивите национални знамена по света


Знамената са навсякъде, но рядко отделяме време наистина да ги разгледаме. И все пак няколко допълнителни момента са всичко, което би било необходимо, за да откриете цветни изображения, сложни рисунки и богати истории. Прочетете, за да научите повече за някои от най-красивите национални знамена в света.

Бутан
На диагонално изрязан фон от шафраново жълто и оранжево червено е изобразен бял дракон – национален символ на страната, който държи перла във всеки нокът. Предишната версия на знамето е включвало същите елементи, но в различни цветове. Настоящия вариант е приет през 1969г.

Интересни факти за флаговете

Малайзия

Знамето на Малайзия е известно още като Jalur Gemilang, което означава „ивици на славата“. Хоризонталните ивици се редуват червено и бяло, докато лазурно-син правоъгълник в горния ляв ъгъл включва златна луна и звезда. Четиринадесетте ивици и четиринадесетте лъчи на звездата представляват четиринадесетте щата на Малайзия. Има няколко версии на това знаме, но настоящият дизайн е от 1963 г.

Мексико
Много сложният централен елемент на знамето на Мексико всъщност е гербът на страната. Златен орел е кацнал върху кактус, растение произхождащо от Мексико, докато държи змия в човката си. Мексико прие сегашната версия през 1968 г. преди домакинството на Олимпийските игри и може би, за да се избегне объркване с трите еднакво оцветени вертикални ленти на италианския флаг.

Република Сейшели
Знамето на Сейшелите се състои от пет цветни лъча. Синьото е най-близо до пилона на флага, последвано от жълто, червено, бяло и зелено. Наклонената подредба на ивиците, уникална сред световните знамена, представя динамиката на една нова страна, обърната към бъдещето.

Синьото представлява Индийския океан, жълтото символизира слънцето, червеното означава упоритата работа на хората, бялото представлява справедливост и хармония, а зеленото напомня за околната среда. Това знаме е официално прието през 1996 г.

Ватикана Сити
Въпреки, че местоположението й е в рамките на град Рим, Ватикана е държава сама по себе си. Нейният квадратен флаг, разделен вертикално на две равни части в жълто и бяло, носи папския печат, състоящ се от два кръстосани ключа, свързани с червена панделка. Сегашната версия е приета през 1929 г., когато Ватикана официално се отделя от Италия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.