Музеят на микробите в Амстердам


Микробите са навсякъде около нас. Те са неизбежен спътник на хората от дълбока древност. Макар и да се отнасяме с погнуса към тях, имат важна роля за формирането на живота на земята и  спомагат за укрепването на имунната система.

Въпреки това ги свързваме предимно с болести, а тяхното значение е много по-широко.

Бункерът, изсечен в скалата и превърнат в болница

Именно затова в Амстердам е създаден първия музей на микробите, като целта е да се хвърли нова светлина върху тези организми и тяхната история като по този начин хората имат възможност да се запознаят с тези интересни създания.

А те могат да имат светло бъдеще. Макар, че проекта е трябвало да изчака цели 12 години, за да се реализира и десетки милиони евро, днес той привлича туристи и ученици и доказва, че времето и парите дадени за това съоръжение не са били загуба на време.

Готови ли се те за най-забележителното пътуване в невидимия свят на микробите? Мисля, че отговора е ДА!

Разположен в историческата част на града и съжителстващ с Ермитажа, Еврейския исторически музей, Тропенмузей и Националния морски музей, Кралският театър Каре и Хортус Ботаник, музеят е част от културното и историческо наследство на града и посреща всички онези жадни за знания посетители, които искат да научат най-новите научни постижения.

70% от бактериите, живеещи в нас, все още не са познати

А кой има най-голям досег с микробите? Разбира се, че малките деца.

Именно те са едни от най-честите посетители в музея, където благодарение на интересните лекции, които провеждат екскурзоводите, децата могат да се запознаят с въздействието им върху човешкия организъм. А това е доста по-интересно от скучните часове по биология в училище не мислите ли?

От биогоривата, до храните и процеса на ферментация бактериите взимат дейно участие. Те са жизнено необходими за индустрията и рециклирането.

Микроскопска-снимка-на-ешерихия-коли
Микроскопска-снимка-на-ешерихия-коли

Заради образователната си насоченост, музея печели през 2016 година приза за най-иновативен музей в света.

Преди да прекрачат прага на музея, посетители са посрещнати от огромен банер, които представлява човек изграден от микробиомата. Според едно проучване на учените в човешкото тяло има десет пъти повече микроорганизми, отколкото звезди в галактиката.

Чудите ли защо точно Амстердам е родното място на подобен тип музей?

Не е заради либерализма на холандците, нито заради улицата на Червените фенери или легализираната марихуана, или заради пълната забрана на леките автомобили и замяната им с колела, с мисъл за околната среда и бъдещето на града.

Бащата на микробиологията Антоний ван Льовенхук
Бащата на микробиологията Антоний ван Льовенхук

А заради Антоний ван Льовенхук. Наричан още     бащата на микробиологията.

Той доказва, че   човешкото тяло всекидневно е   в   контакт с   микробите, като те са неразривна     част от човешките процеси в тялото.

Пръв изработва увеличителните лещи.

Негова е  тезата, че рибите, кучетата, бълхите,   като  хората са разделени на полове, а също така   доказва наличието на еритроцитите – червените   кръвни телца.

 

 

 

Самоукият талант успява да създаде първия пробен микроскоп, като с него наблюдава микроорганизмите от близкото езеро.

След него и други видни учени като Луи Пастьор потвърждават, че бактериите са виновни за много болести включително язва и мор.

Илюстрация на наблюдения под микроскоп
Илюстрация на наблюдения под микроскоп

Днес този първобитен микроскоп е запазен заедно с           различни проби от пипер и други проби като символ на         желанието и стремежа на този пионер в науката да се   развива и постоянно да изследва и открива нови и   интересни  неща за микробите.

Както и за миниатюрния свят, който понякога не се   замисляме, че ни заобикаля, но може да ни предложи също   толкова интереси неща, както и останалите неща.

Друго интересно място е огромен 7 метров екран с   разположена камера в горния му край пред който   посетители  могат да застанат и камерата да сканира телата   им, като органите се показват в оранжево, а кожата в бяло.

Посетителят може да посочи произволен орган и да се запознае с бактериите, които се намират там, както и как те влияят върху цялостното поведение на организма и как взаимодействат при нахлуването на чужди тела в опит да предпазят тялото от болести.

Днес благодарение на по-доброто разбиране на бактериите, можем да създадем и по-ефективни начини за предпазване, като доусъвършенстваме и наличните средства за борба с тях.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.