Калифорнийският съд не смята, че AI нарушава авторските права


Докато голяма част от бизнеса смята, че ИИ „ChatGPT“ помага и е полезен, то на противоположното мнение са създателите на съдържание. Преди няколко дни калифорнийският съд отхвърли жалбата на група писатели, обвиняващи едноименния ИИ в пиратство.

Причината е, че бил обучаван за работа върху техни пиратски издания и то без тяхно разрешение и знание.

Според авторите на иска, самият ИИ не е създал нещо ново и иновативно, а е „преработил“ техните произведения, като не само е подвел потребителите, но и е нарушил редица щатски закони за авторското право и в частност неоснователното обогатяване.

Калифорнийският окръжен съдия по делото Арасели Мартинес-Олгин обаче смята, че ищците нямат правно основание и не са представили достатъчно убедителни доказателства за пряко нарушаване на авторските права.

Според съдията, твърденията, че „напълно сходни“ с книгите на ищците, изискват доказателства, каквито не са представени в хода на делото.

Писателите не убедиха съдията, че компанията-създател на чатбота е премахнала техните изходни данни, като имена на автори, заглавия на произведения и условия за ползване, при включването на произведенията им в масива.

Нито убедителни доказателства за пряка имуществена вина.

На ищците е наредено да обединят исковете си до 13 март, така, че да бъдат разгледани допълнително отхвърлените молби.

Също така трябва да бъдат предоставени отговорите на ChatGPT, които имат сходство с техните произведения, както и доказателства за умишлено премахване на продукцията от страна на „OpenAI“ с цел „предизвикване, даване на възможност, улесняване или прикриване на нарушение на авторските права“.

„OpenAI“ и преди е заявявала, че е невъзможно да се обучават модели на изкуствен интелект без материали, защитени с авторски права – днес това обхваща „почти всички форми на човешко изразяване, включително публикации в блогове, форуми, фрагменти от софтуерен код и правителствени документи“.

Компанията жизнено се нуждае от актуални материали, защитени с авторски права – така че отговорите на чатботовете и произведенията на други системи за ИИ да „отговарят най-добре на нуждите на днешните граждани“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.