Интересни факти за флаговете


Исторически данни посочат, че знамената съществуват в света от повече от 3000 години. С времето те се превръщат не само в символ на държавността, но също и национална гордост, а понякога и като ценна реликва в националните музей. Днес е време да ви разкажем някой интересни и уникални факти за тези национални символи:

Има наука за флаговете

Флага на Международната федерация на вексилологичните асоциации

Да, не се изненадвайте. Учените я наричат вексилология. Произхожда от латинската дума “vexillum”, термин използван от римляните за обозначаване на парче плат, което е окачено хоризонтално на пръчка.

В Китай и Египет те се използват, за да могат пълководците и армиите да се ориентират по време на сражение.

Но, благодарение на Кръстоносните походи, флаговете стават неразделна част от държавността.

Най-красивите национални знамена по света

Най-старото знаме в света

Знамето на остров Ман

Има спорове между Дания и остров Ман кое от двете знамена е най-старото на света. Датчаните претендират за своето, защото според историята, официалната дата на знамето е от 15 юни 1219 г, но историци приемат това на о.Ман. Макар, че официалната дата на островното знаме датира от 1.12.1932, то е основано на “Герба на Манкс”, който е известен още като “ny tree cassyn („трите крака“) и представлява древен символ, използван от микенците и ликийците.

Има 2 държави, чиито знамена се отличават от всички останали

Флага на Молдова
Флага на Молдова

В света има и някой интересни и     отличаващи се знамена. На първо място     това е Молдова, където само на предната   страна е изобразен герба на държавата,

 

 

 

 

Флага на Парагвай
Флага на Парагвай

Другото подобно е на Парагвай, чието знамето е взаимствано от френското, а от обратната страна е изобразен символът на държавната хазна –  златен лъв под Фригийска шапка, а над тях изписан девизът: „PazyJusticia“ („Мир и справедливост“).

 

 

 

Правоъгълният флаг

Флага на Непал
Флага на Непал

Макар и с различни символи върху флага,       повечето  от тези държавни символи са с форма на   четириъгълник.

Единствено флага на Непал е изключение, като     представлява два триъгълника подредени един     върху друг.

Първият символизира Хималаи, а втората част     индуизма и будизма с прилежащите към него   слънце и луна, които показват, че държавата ще     живее толкова дълго, колкото тези небесни тела.

Червеният цвят символизира националното цвете на Непал – рододендронът, чийто превод от гръцки означава “роза”.

Само 2 държави в света имат квадратни флагове

Флага на Швейцария
Флага на Швейцария

Да, тези държави са Швейцария и   Ватикана, които са и суверенни   такива.

Освен това швейцарското знаме е     единствения квадратен флаг, който     се вее в централата на ООН в Ню   Йорк.

 

 

 

Докато Ватикана официално не членува в международната организация. А откъде идва квадрата на знамето?

По време на Наполеоновите войни, французите нахлуват през 1798 г в Швейцария, като за кратко там се установява Хелветическата република и нейното знаме е зелено, червено и жълто.

Но, тя бързо се разпада, затова швейцарските войници поставят бял кръст на бронята си, за да се различат от вражеските войници по време на бойни действия.

От 12.12.1898 г официалния флаг на държавата е този който познаваме и до днес. Има различни теории защо швейцарското знаме е червено.

Едната е, че символизира кръвта на Христос, докато други твърдят, че е символ на предишното червено знаме на кантона Берн.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.