Американски футбол в България… 2. „Софийските мечки“


„Софийските мечки“ са основани на 03 май 2007г. под името „Team Sofia“, като тяхното име бързо се прочува в страната, а в последствие и на Балканите. „Мечките“ са първият български отбор, който играе с пълна екипировка. Също така е първият клуб от България със срещи на международно ниво. След създаването си „Мечките“ играят демонстративни срещи в цяла България с цел разпространение на спорта, а така също гостуват на клубове в Турция, Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина.

През сезоните 2016 и 2017г. поради липсата на други отбори с пълна екипировка в страната „Мечките“ участват в Дивизия III на Сръбската лига, като завършват на първо място и през двете години.
„Софийските мечки“ е първият клуб, който развиват детско-юношески отбори, които се състезават във „flag football”, докато първият отбор участва в различни мероприятия, шампионати и турнири, включително 11 на 11, 8 на 8(текущия формат на шампионата на БФАФ), 5 на 5 флаг футбол и „Iron flag football”.

Американският футбол и България – БФАФ

„Мечките“ са един от организаторите на лагери за състезатели, съдии и треньори с международни лектори.

През 2018г. „Софийските мечки“ печелят първият български шампионат по американски футбол. На финала на терена на НСА са победени „Софийските Булдозери“ с 19:6.

След нови години на неясноти между българските отбори и федерациите по американски футбол „Мечките“ се завръщат в шампионата като през последните две години успяват да достигнат до финала, където се изправят два пъти срещу „Varna Sharks“, като ги побеждават два пъти.
През 2023г. отбора на „Софийските мечки“ се завръщат и в Балканската лига.

Играчите, треньорите и феновете на „Софийските мечки“ продължават с тяхната мисия да насърчават повече хора да се запознаят с американския футбол още от ранна възраст, вярвайки, че спортът може да бъде празник за млади и стари, както забавно семейно събитие за всички.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.