За кафето като дефицитна стока


Някой предпочитат компанията на чаша червено вино, други на несравнимия аромат на чаша кафе. Въпрос на вкус. Но, дали?

Кафето е приятел за мнозина и безмълвен слушател на часове приятни разговори. Но, е време да поговорим за и времето, АКО кафето стане дефицитна стока.

Трудно е да си го представите? Лесно е да посетиш поредното ароматно заведение или магазинче, където да вдишаш аромата на напитка, която някога се считала за екзотична и на която се преписват какви ли не свойства.

Как кафето влияе върху кръвоснабдяването на главния мозък

Но, някой производители на кафе в Никарагуа вече стават свидетели на човешката безотговорност към природата, която винаги намира начин да си отмъсти.

Като Уилстън Вилчез, който е трето поколение производител на кафе в Никарагуа и вижда как драстичните промени в атмосферните условия водят до загиване на кафеения поминък на хората.

Само през неговата плантация за миналата година са преминали два тежки урагани, които почти унищожават реколтата му.

Промените, дори с градус в температурата, водят до тежки последици за околната среда. А, дори не броим  постоянните вредители, суша или наводнения, което затруднява фермерите да изкарват прехраната си с кафе.

По данни на Института по образование за водата към ЮНЕСКО за производството на една чаша са необходими 39 галона вода (148 литра)!.

А според експерти в областта намаляването на парниковите ефекти ще окаже благоприятно влияние не само върху озоновия слой, но и ще се намалят парниковите ефекти.

Кафето-най-обичаната напитка, история и произход

Като по този начин се гарантира устойчивото бъдеще на кафето.

Още от 2014 година изследователи алармират, че най-честите видове кафе – арабика и робуста може да изчезнат като вид до 2050 година, ако не бъдат намерен начин да се намалят парниковите газове, като сред най-засегнатите производители ще бъдат Бразилия и Виетнам.

Това от своя страна ще се отрази на всички по веригата за производство на кафе – производители, пакетиращ персонал, работниците, както и заетите с транспорта на продукта.

Както и на крайните потребители, за които пиенето на сутрешното кафе може да излезе “солено”, заради повишаване на цената на ободрителната напитка.

През 2014 година стартира програма, която да подпомогне производителите на кафе, като същевременно се защитят и споделят водните си ресурси, за да има за всички по веригата, без монопол.

Но, малко след това производителите на кафе в Централна Америка установиха, че засажденията им са нападнати от ръжда по кафените листа.

Тази гъбичка под влиянието на измененията на климата се разви толкова бързо, защото обича топлите и влажни места, който и помагат да расте по-бързо.

Това представлява много устойчива гъбичка, която унищожава засажденията и поставя фермерите през невъзможен избор – или да изкоренят заразената реколта и да засадят на нейно място нова или да се откажат от отглеждането на кафе изобщо.

Именно затова сега Уилстън Вилчез си сътрудничи с неправителствената организация “Catholic Relief Services”, с чиято помощ засаждат покривни култури, чиято цел е да спре ерозията  на почвата, да предпази от вредители и плевели и да подобри качеството и плодородието й.

Също организацията спомага да образова фермерите за екологичните методи за третиране на посевите, като именно по-целенасочената употреба на торове спомага за увеличаване на добивите до 24%, а с това и увеличаване на доходите.

През следващата година се очаква организацията “World Coffee Research” да започне работа по глобална мрежа за развъждане на кафе.

Основната й цел е въвеждане на нови и съвременни методи за отглеждане на кафе в страните производителки. За да може да се създадат устойчиви сортове кафе, а също така и да се разработят нови, непознати и некултивирани досега сортове.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.