Апенинският колос във Флоренция


В Централна Италия някога е имало дворцова вила, която е била дом на много чудеса, създадени от човека. Вила ди Пратолино във Флоренция е построена през 1570 г. от Франческо де Медичи, великият херцог на Тоскана.

Смята се, че Франческо е построил вилата за своята прочута венецианска любовница Бианка Капело. Това е било мястото на публичния им брак през 1581 г. и Дюк не пести средства, вилата е проектирана да заслепява. В разцвета си, Вила ди Пратолино се смятала за блестящ пример за маниеристична градина.

В периода на късния Ренесанс изкуството на маниеризма се стреми да изрази преувеличена, изтънчена елегантност.

Италия в България

Когато Монтен посетил огромните градини на Вила ди Пратолино през 1580 г., които по това време били все още недовършени, френският философ бил поразен от сложната гама от чудеса, задвижвани от вода.

Гигантска скулптура „Колос“ от 16-ти век има цели стаи, скрити вътре. Този епичен колос получовек, наполовина планина приклекнал до брега на езерото на вилата, стои на невероятната височина от тридесет и шест фута или единадесет метра. Той е дело на фламандския скулптор Джамболоня, изработен от камък и гипс и завършен през 1580 г.

Масивният мъж, подобен на атлас, е олицетворение на Апенините, източникът на реките, донесли вода във вилата и нейните водопроводи.

С лявата си ръка колосът изглежда покорява морско чудовище или дракон и водата изтича от устата на това създание в езерото отдолу.

Сталактитите по брадата и тялото на великана придават на статуята аура на нещо, което е израснало от околния пейзаж, а не е изваяно от човешки ръце.

Суровата планинска статуя крие красива тайна – вътрешността му крие няколко стаи с различни функции, които са накарали този колос да оживее.

От лявата ръка на чудовището бълва вода от подземен поток, а пространството в главата е направена като камина, която ще издухва дим от ноздрите му, когато се запали.

Тайната на тези трикове се намира в поредица от камери, скрити вътре в гиганта, които обхващат три нива и са достъпни отзад.

Речният бог на Пратолино вдъхва страхопочитание, той е на повече от четиристотин години и привлича туристи от цял свят.

Когато гледаме съзерцателното му величие, човек се чуди какви произведения на изкуството се строят днес и дали ще издържат подобно изпитание на времето.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.