Как кафето влияе върху кръвоснабдяването на главния мозък


Учените от Държавния политехнически институт на висшето образование в Коимбре (Португалия) откриха, че кофеинът може да задържи мозъчния кръвоток.

В изследването са взели участие 45 души на възраст от 18 до 22 години, които рядко пиели кафе. Скоростта на мозъчният кръвоток респондентите оцениха с помощта на специална методика на ултразвуково изследване.

След това ги разделиха на две групи: първата група еднократно взе 45 грама кофеин в капсули, втората – 120 грама, а третата – плацебо.

След 30 минути след употреба на кофеин участниците отново се подложиха на процедурата ултразвуково изследване.

Кафето най-обичаната напитка, история и произход

Оказа се, че кофеинът намалява максималната средна систолична и крайната диастолична скорост на мозъчен кръвоток на участниците в първата и втората група.

Пиковата систолична скорост представлява максимално намалена скорост на кръвотока в момента на свиване на сърцето, а крайната диастолична – това е същият показател в момента на разслабване на органа.

Учените обясняват, че действието на кофеина върху мозъка се състои в спазмирането на кръвоносните съдове. Следствие разширение на съда се намалява интензивността на болката в главата.

Освен това, кофеинът стимулира централната нервна система, повишава бодростта и намалява умората.

А при стеснение на съда скоростта на движение на кръвта в тях се забавя. Това може да предизвика нарушения на мозъчното кръвообращение.

Връзката на DMN веригата с нашата сънливост е налице – повечето дейности, които изпълняваме рано сутрин в сънено състояние се извършват без много съзнателен умисъл, като че ли на автопилот можем да преминем през рутината, която сме си установили.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.