Хотелът на шпионите


Едва ли има човек на света, който да не обича приключенските и криминални истории. Особено, ако в тях има и замесен шпионин. Не една и две известни личности през вековете и годините са били шпиони, дори двойни и тройни, играейки опасна игра с врага.

Но, може би повечето хора свързват шпионите повече с Първата и Втората световни войни. Все пак и шпионите са хора и имат нужда от почивка. Може би затова, една от най-известните спирки за почивка и обмяна на секретни съобщения е не къде да е, ами в сърцето на света -Лондон.

Там, където се помещават двете най-известни секретни организации – МИ-5 и МИ-6. Вдъхновен от работата на двете секретни служби, Ян Флеминг, също бивш шпионин, създава прототипа на най-известния и чаровен таен агент – Джеймс Бонд.

Сградата става стратегически важна за националната сигурност. В близост до камарата на Парламента, хотелът става централата на Секция D на “SIS”.

Въпросното секретно отделение отговаря за всички шпиони към британските тайни служби. Тук е тренировъчен център не само за информационен обмен на получените секретни данни, но и през него преминава тренировъчната програма на всички ново постъпили агенти. След време хотелът помещава „Отдела за статистически изследвания“ към изпълнителния отдел за специални операции (SOE).

В таен склад под хотела се съхраняват експлозивите. Тук през 1940 година премиерът Уинстън Чърчил провежда среща със сътрудниците на тайните служби.

Основата цел е да се спре Хитлер, а Европа да не преживее нова световна война. Именно тези тайни агенти по-късно създават “Изпълнителна дирекция за специални операции”.

Но, тук се случва и най-срамната случка в историята на британския шпионаж. Като място за тайни срещи, по време на Студената война двойният шпионин Гай Бърджис (агент Хикс) провежда множество срещи със съветските спящи агенти във Великобритания.

Предава ценни данни за провежданите операции от МИ-5 и МИ-6.

Бърджис е съветски шпионин, назначен на работа по препоръка на друг известен двоен съветски агент Ким Филби (известен с псевдонима Стенли). И двамата предават информацията на прекия си ръководител полковник Юрий Модин.

Самият той остава изумен как може да се намерят толкова предани към каузата на Съветския съюз западняци, които да предават секретни данни, без да получават нищо в замяна.

Освен Бърджис и Филби, в групата са още трима Кеймбриджски студенти Доналд Маклийн (Хоумър), Антъни Блънт (Джонсън) и Джон Кеъркрос. Основават по идея на Блънд съзаклятието “Тайното общество на Апостолите”.

Основата му цел е следване на съветската идеология за един различен и утопичен свят.

Но, британските висши офицери започват да подозират Бърджис в двойна игра за съветския враг.

Това го принуждава през май 1951 година да избяга в Москва. През 1956 година оттам  свиква специална пресконференция, на която заявява, че работата му не е да пише доноси и да изнася информация.

Самият той се описва като посланик между Изтока и Запада, чиято основна цел е да работи за сближаване на двете крайни идеологии.

Странно изказване за човек, който е издирван от американското контраразузнаване, заради планиране да създаде атомна бомба.

По-късно в мемоарите си Блънт обвинява за всичко КГБ, които го привличат обещанието, че ще се бори “срещу фашистката пропаганда”.

През 1963 година умира след кратко боледуване, а неговата подривна дейност води до разваляне за кратко на дипломатическите и агентурни отношения между Великобритания и САЩ.

Дали заради обстоятелствата по време на Студената война или просто защото обичат алкохола, петорката често прави гуляй с дни в местната кръчма.

Там разправят на всички, че са съветски шпиони. Но, никой не вярва на приказките на пиян човек.

В крайна сметка през 1951 година Бърджис и Маклийн заминават на “алкохолен” туризъм. Пътят им започва от Гибралтар, през Мароко, Танжер, за да се озоват в безкрайната руска тайга.

Алкохолът довършва Бърджис през 1963 година, когато е едва на 52- годишна възраст, а Доналд Маклийн умира през 1983 година също след дългогодишна злоупотреба с алкохол.

Днес хотелът пази артефакти и история като доказателство за шпионското си минало.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.