ЕС и Армения преговарят за безвизов режим


Все повече правителството на Армения започва сближаване с ЕС и изоставяне на връзките си с Русия.

Днес по време на среща между европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и арменския външен министър Арарат Мирзоян в Брюксел бяха обсъдени възможностите за безвизов режим.

Още през миналата година на Армения беше обърнато внимание за подобряване на въпросите с върховенството на закона, човешките права и демократичните принципи. Борел изяви задоволство от подобрението в борбата с корупцията и дезинформацията в страната.

Той заяви, че Армения има реални шансове да влезе в Шенген, ако продължи с реформите. „Това е израз на общия ни интерес за нова стратегическа фаза на сътрудничество“, каза той.

ЕС и Армения ще си сътрудничат в областта на енергетиката, отбраната и търговията, особено след като Армения планира за закрие АЕЦ-Мецамор след две години.

Във фокусът на разговорите са и напрегнатите отношения между Армения и Азербайджан, заради спорния район Нагорни Карабах. ЕС е решен да подкрепи траен мир на основата на признаването на суверенитета, ненарушаването на границите и запазването на териториална цялост.

Днес Европейската комисия гласува отпускането на допълнителни 5,5 млн. евро хуманитарна помощ за Армения, а миналата година осигури 12,2 млн. евро след събитията в Нагорни Карабах и представителите и изявиха да приемат още бежанци от Карабах.

Върховният представител поздрави Армения, че се присъединява към Римския статут за Международния наказателен съд. Това е смело и много важно решение, обобщи Борел.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.