Емблематичният хотел „Белведере“ кацнал на ръба на ледника


Емблематичният швейцарски хотел „Белведере“ е разположен в най-снежните части на Швейцария, проходът Фурка, свързващ кантоните Ури и Вале в централната част на страната се счита за един от най-известните, предизвикателни и вълнуващи маршрути в Швейцарските Алпи.

Корабът, превърнат в хотел

Живописният път с остри завои и спиращи дъха планински пейзажи привлича безброй туристи. Там се намира и Ронският ледник със своята ледена пещера – тунел, дълъг 100 метра, изкопаван в ледника всяка година, който сияе в невероятен оттенък на синьото.

Проходът Фурка дори се появява за кратко във филма от поредицата за Джеймс Бонд. Извивайки се напред и назад, за да заобиколи високата планина, в една точка почти на върха на прохода пътят се доближава само на 200 метра от Ронския ледник.

И точно там през 1882 година младият хотелиер Йозеф Сайлер построил хотел на един от най-острите завои на пътя. С времето хотел „Белведере“ станал един от най-знаковите в Швейцарските Алпи.

Никъде другаде по света човек не може да мине с кола толкова близо до ръба на ледник, да се настани в хотелска стая с балкон, гледащ към масивната ледена река и след това да се разходи по асфалтирания път до ледника отдолу, намиращ се само на няколкостотин метра.

Живописното разположение на „Белведере“ привличало претенциозни клиенти, които се настанявали там понякога за няколко седмици през лятото. В началото на 20-и век, когато хотелиерската индустрия в Швейцария преживявала истински бум, Йозеф Сайлер се осмелил да направи ново разширение на хотела – двускатен покрив с два допълнителни етажа, които оформили съвременния облик на сградата.

През XX-и век посетителите на Ронския ледник и „Белведере“ значително се увеличили заради откриването на две нови железопътни линии – „Фурка Оберлап“ и „Глетчър Експрес“.

С повишаването на броя на личните автомобили след Втората световна война все повече и повече хора можели да си позволят удоволствието да шофират покрай планинския проход, да спрат край ледника и да отседнат в хотела.

Освен това едната от основните атракции – изкуствената пещера, все още се издълбава в леда всяка година. Тя съществува от почти два века. В началото е имало естествена пещера при устието на ледника там, където той стигал до края на долината. След като той започнал да се свива, долната част на пещерата изчезнала.

Сегашната пещера близо до „Белведере“ е от 1894 г. Тя е издълбана в една от най-чистите части на глетчера, където ледът е чист и няма почти никакви скали.

Пещерата минава почти 100 метра през леда и, когато слънчевата светлина преминава през полупрозрачния лед, целият тунел е окъпан в омагьосваща синя светлина.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.