Белгийските служби за сигурност следят членове на „Хамас“ в страната


Белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт предупреди на изслушване през местния парламент, че има сигнали за присъствието на членове на терористичната палестинска групировка „Хамас“ на територията на страната.

Това се случи по повод запитване на депутати, дали предполагаеми поддръжници на групировката пребивават в Белгия.

Израел с кървава операция по освобождаване на заложници

Местните медии споделят, че за първи път властта в страната официално признава,че на територията и се намират бойци на групировката.

Според белгийските служби обаче, те не събират поддръжници за попълване на редиците, а се опитват да „изчистят“ образа на групировката, криеки се зад различни фондации и лобисти.

Организацията в страната е ръкводена от един от най-приближените палестинци до ръководството на „Хамас“, който ръководи офиса в самия център на Брюксел.

Самата организация се е позиционирала на няколко метра от основните сгради на Европейската комисия и на Съвета на ЕС и Европейския съвет в Брюксел.

Според доклад на службите за сигурност, палестински младежи влизат в страната, където се обучават в такива организации под егидата на спортни или музикални групи.

Но, всъщност набират финансови средства за „палестинската кауза“, но е трудно проследяването на парите, заради използването на т.н арабска парична система „Хáуала“, която е трудна за проследяване.

Парите преминават през множество посредници, преди да достигнат до крайната цел. А, по този начин се прави трудно доказването на връзката между „Хамас“ и посредниците.

За да може да се осъдят такива лица, трябва да се докаже вината им, но доказателствата често са косвени и няма преки доказателства за присъда.

В краен случай белгиските власти могат да се обърнат към Съветът по национална сигурност, ЕС или ООН да наложат запор на имуществото на уличени в сътрудничество с терористична групировка.

Според службите за тази цел е необходимо много задълбочено международно разследване.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.