Учениците в Кюстендилско нямат интерес към трайно търсените професии


На специална пресконференция, директорът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Кюстендил Мая Стойчева обясни,че в Кюстендилска област има голямо търсене на стругари и шлосери.

Но, проблемът идва от липсата на кадри и това, че сегашните ученици, нямат интерес към професиите. До момента няма нито един записал в подобна паралелка, въпреки големия дефицит.

Трайно търсените на пазара на труда професии в Кюстендилско са нежелани от учениците, казаха директорът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Кюстендил Мая Стойчева и експертът в управлението Силвия Тонева на пресконференция.

По предложение на Регионалното управление на образованието в Кюстендил за държавния план-прием за учебната 2024/2025 година са включени 36 паралелки в професионални, профилирани гимназии и средни училища.

Двайсет и две са паралелките в професионалното образование, от които 20 паралелки в дневна форма на обучение и 2 – в дуална система.

В момента, за да се развие туризма в областта се предлага нови специалности – организатор на туристическа агентска дейност, ресторантьор, хотелиер и готвач.

За развитие на конкурентноспособност в селското стопанство, преработвателната промишленост, овощарство и подпомагане на селскостопанските производители, се предлага специалност – трайни насаждения, от професия техник-растениевъд.

За реализиране развитието на транспортната инфраструктура и оптимизиране на енергийната инфраструктура се предлагат специалности към професиите електротехник, електромонтьор, техник на енергийни съоръжения и инсталации, техник на транспортна техника.

По този начин образователната система се стреми да помогне и стимулира малкия и средния бизнес в търсене на кадри, в т.ч и в областите икономист-информатик, организатор интернет приложения, приложен програмист, компютърен график и други.

Липсват достатъчно ученици в паралелките по професията техник на транспортни средства в Дупница и тази по конструиране, моделиране и технология на облеклото в Кюстендил.

По време на пресконференцията стана ясно, че броят на учениците в областта намалява. Прогнозният прием за 2023/2024 година е бил 972 ученици, а тази година седмокласниците се очаква да бъдат 911.

Предстои предложението на Регионалното управление на образованието в Кюстендил за държавния план-прием за учебната 2024/2025 година да бъде подложен на обществено обсъждане в края на април.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.