Румънски болници станаха жертва на кибератака


Над 15 румънски болници в страната станаха жертва на масирана кибератака. Това съобщават медиите в страната.

Много пациенти нямат достъп до системата, болниците не могат да регистрират и приемат нови пациенти, а спешните кабинети са препълнени.

Причината е в кибератака над главният сървър на IT фирмата, която ги поддържа.

Все повече румънки предпочитат да раждат у дома

Сред най-засегнатите са Националния институт по пневмология “Мариус Наста”, клиничния институт “Фундени” и болницата за спешна помощ “Багдасар-Арсени”, които са разположени в Букурещ.

Властите продължават разследванет на кибератаката и определяне на реда на уреждане на услугите. Защото, ако не бъде направено, това означава, че болниците няма да могат да получат парите си по клинични пътеки от Националната здравно-осигурителна каса.

Към момента няма официално изявление от властите, въпреки, че управителите на лечебните заведения са потвърдили, че има „проблеми“ по системата, без да навлизат в подробности.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.