Разкриват тайната на кинжала на Тутанкамон


Учени от Япония са направили сканиране чрез рентген на кинжала, открит в гробницата на Тутанкамон. Те търсели начини за изяснят как е бил изработен този предмет, чийто метал, както било потвърдено през 2016г. е получен от паднал метеорит.

Според новото изследване е бил изработен чрез нискотемпературно коване, но той не е кован в Египет. Тридесетсантиметровият кинжал е открит от археолози в погребална камера на Тутанкаман в Долината на царете през 20-те години на миналия век.

Острието е било изработено от метал, но знаем, че железният век е започнал столетие след смъртта на Тутанкамон.

Друга особеност на кинжала е, че острието почти не е било докоснато от ръжда.
Изследователите стигнали до извода, че железните предмети, предшестващи широкото използване на съответните знания за металургията, са били ковани от метеоритно желязо.

Тези вещи били много ценени в Египет.

Изследването през 2016г. потвърдило вероятния метеоритен произход на метала на кинжала, но остават въпросите с каква технология е изработена.

С проучванията на структората на острието, учените открили наличие на желязо, никел, манган и кобалт. В потъмнелите петна по кинжала били открити също така сяра, хлор, калций и цинк.

Пръстенът Карвилио-холограма на 2000 години, оградена в златен скъпоценен камък

Макар че химичният анализ не довел до изясняване на произхода на кинжала, учените успели да установят, че кинжал в златна ножница бил подарен на Аменхотеп III, дядото на Тутанкамон, от царя на Митани, когато фараонът се оженил за неговата дъщеря.

Култ към котките в Древен Египет

Така че е възможно кинжала на Тутанкамон да е бил семейна реликва, получена като дар.

Подробният анализ показал също, че скъпоценните камъни в ръкохватката на кинжала са поставени по начин, който бил широко използван в Митания, но не се използвал по това време в самия Египет.

Кинжалът не е единственият предмет в гробницата на Тутанкамон, изработен от този метал. Фараонът е притежавал и огърлица със скарабеи от разтопен кварц.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.