Португалският Национален музей на каретата


Националният музей на каретата датира от 1905 г., когато кралица Амелия го създава в старо училище по езда. Първоначално замислен да демонстрира впечатляващата колекция от карети, принадлежащи на португалското кралско семейство и благородници, музеят се превърна в завладяващо хранилище на исторически транспорт.

Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита – музея Салар Джунг

Простирайки от края на XVI-ти до XIX-ти век, разнообразната колекция предлага изчерпателен поглед върху развитието на каретите в цяла Европа, включвайки забележителни произведения, изработени в Италия, Португалия, Франция, Испания, Австрия и Англия.

Един от най-ценните експонати на музея е от края на XVI-ти до началото на XVII-ти век – карета използвана някога от Филип III на Испания по време на пътуването му от Испания до Португалия през 1619 г.

 

 

 

Музеят може да се похвали и със забележителен асортимент от барокови карети от 18-ти век, украсени с картини и екстравагантна позлатена дограма. Сред тях е церемониална карета, подарена от папа Климент XI на крал Йоан V през 1715 г. и три карети, използвани от португалския посланик при папа Климент XI, изработени в Рим през 1716 г.

Пътуващата карета на крал Филип II

Истинско историческо бижу, каретата от края на 16-ти/началото на 17-ти век, използвана от португалския крал Филип II, е рядък и забележителен експонат. Пренасяйки посетителите обратно във времето на кралски пътешествия, тази карета дава представа за сложността на кралските пътувания през онази епоха.

Церемониалната карета на Йоан V

Колекцията на музея от барокови карети е мечтата на всеки почитател на изкуството. Богато украсени с картини и изобилна позлатена дограма, тези карети от XIX-ти век са визуален празник. Особено внимание заслужава церемониалната карета, подарена от папа Климент XI на крал Йоан V.

Каретата на крал Жоао V

В Националния музей на каретата се помещава и тази на крал Жоао V, която трябва да се види, изумява посетителите с внушителната си дължина от над 6 метра. Неговият екстравагантен дизайн, изобилие от червени и златни тонове и изискана декорация предлагат поглед към ерата на европейските дворове и възхода на рококо стила.

 

Каретата на океаните

Карета на океаните, грандиозна триумфална кола, украсена в римски стил със златно и червено копринено кадифе. Тя е част от кортежа от 15 карети на португалския крал Жоао V през 1716 г, при пътуването му при папа Климент XI.

С дължина от осем метра и височина от три метра, каретата е наистина впечатляваща.

Върху нея са изобразени завладяващи сцени от Атлантическия и Индийския океан, които се сливат на границата при нос Добра надежда, а сцената е наблюдавана от Пролетта, Лятото и бог Аполон.

Каретата претърпява сериозна реставрация през 1999 година и днес радва посетителите с чисто нова плюшена тапицерия, лъскави златни орнаменти и херувими.

Музеят се помещава в бившите кралски конюшни и таванът там също впечатлява със своите  фантастични детайли.

Мястото му е избрано неслучайно – на река Тежу, от където Вашку Да Гама се отправя на своето околосветско пътешествие през XV и заграбвайки богатствата на Африка, Азия и Южна Америка и доставяйки ги на португалската династия.

Създаден е през 1450 г по идея на Енрике Мореплавателя, който поставя началото на Великите географски открития.

Обърната масонска кула или кладенецът на освещаването

Вечерта преди отплаването му, Вашку да Гама и спътниците му прекарват нощта тук, молейки се за успех. След прибирането си от пътешествието, именно Вашку да Гама дарява немалка сума за строителството и разширяването му.

Районът, в който се намира музея,  известен като Витлеем, днес е най-популярната туристическа дестинация в Португалия и включва освен музея на каретите и внушителната църква и манастир Жеронимуш (най-грандиозният паметник на късноготическия мануелински стил на португалската архитектура) и кулата на Белем, и двете от XVI-ти век.

Съвсем наскоро към него е добавен Музеят за модерно и съвременно изкуство “Берардо”, включващ творби на Пикасо, Анди Уорхол, Ман Рей и много други.

Най-старата карета в експозицията – тази на Филип III

Сигурно се чудите обаче защо именно в Португалия се намира най-голямата колекция от карети, след като и Франция може да се похвали с немалко крале?

Причината е, че по време на Втората световна война, страната запазва своя неутралитет, благодарение на управляващото правителство на диктатора Антонио Оливейра Салазар, който успява да получи отстъпки, както от Нацистка Германия, така и от Съюзниците.

Освен това, страната редовно снабдява британците и германците с ценни метали (волфрам), а позволява на американската армия да създаде военноморска база на остров Терсейра (португалска територия на Азорските острови).

Каретата на затворниците

 

Този интересен експонат, изложен в Националния музей на каретите, е най-старото превозно средство с животинска тяга.

Но, е предназначен за транспорт на опасни (в онези времена) затворници. Представлява практически затворената кутия имаше шест килии (по три от всяка страна), където следваха затворените затворници.

Но, ако си мислите, че докато са пътували са имали възможност да се насладят поне на природата през прозорците, се лъжете.

Те са били само с декоративна цел, а охраната е общувала със затворниците чрез малка метална пластина, както е сега в затворите и карцерите.

Единственият вход и изход е бил през задната врата, която е била също охранявана.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.