Израел с кървава операция по освобождаване на заложници


Снощи израелските специални части проведоха операция по освобождаване на заложници в южния град Рафах.

При нея бяха освободени двама души, държани от терористи от „Хамас“.  Те са били отвлечени от бойци на „Хамас“ от кибуца Нир Ижак по време на атаката на 7 октомври, с която започна 4-месечната война между Израел и „Хамас“.

Но, в хода на операцията, загинаха над 100 души, което породи гняв не само сред палестинците, но и западните съюзници на Израел.

Операцията беше част от широкомащабна офанзива на няколко места срещу палестинското движение.

Белгийските служби за сигурност следят членове на „Хамас“ в страната

Това става ясно от резюме напалестинското ведомство, като първоначално бройката беше само 37 убити, а после данните станаха разнопосочни.

Телата на загиналите палестинци са транспортирани в кувейтската болница, в европейската болница и в болницата „Абу Юсеф ан Наджар“ в града.

Ударен е и град Рафах.

По нареждане на премиера Нетаняху, специалните части са евакуирали еврейските граждани от тами са унищожили четири батальона на „Хамас“. Съобщава се и за двама загинали високопоставени командири на движението.

Египет, САЩ и Франция изразиха тревога от развитието на бойните действия в тази част на света, като Египет дори предупреди с венен отговор, ако израелската армия нахлуе ще в Рафах, който е точно до границата й.

Великобритания и Франция призоваха Израел да прекрати военната операция, за да се избегне по-мащабен отговор от арабските страни в района.

От „Хамас“ обаче предупредиха, че тази операция ще постави началото на нова деескалация в района.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.