Илон Мъск и покоряването на Марс


Все по-често тези дни се набляга на постоянните прояви на милиардера Илон Мъск и неговите изявления, че вярва, че може да започне да изпраща хора на Марс със SpaceX най-късно до 2026г. Мъск е постоянно в светлините на камерите и около проекта му за искуствен интелект, в който също инвестира милиони долари.

От „Tesla“ намаляват цените на модела „Y“ за Европа

Неговата SpaceX си партнира с НАСА по няколко проекта, включително лунна совалка за пътуване между Земята и орбитата на Луната. Програмата „Артемида“ на НАСА трябваше да превози хора на Луната до 2024г., но плановете на тази мисия не вървят по графика, който са си поставили.
НАСА информира, че кацането на Луната е критична стъпка за следващата фаза за пътуване до Марс, но агенцията не е определила никакъв график за тази фаза.

Междувременно с новата ракета Мъск разчита да стигне до Марс веднага след като през 2024 г. се осъществи кацане на Луната, което ще бъде голям тест.

Пътуване до Марс ще отнеме около шест месеца, по планиран график на Мъск, което означава, че всеки човек в кораба ще бъде изложен на космическа радиация почти през цялото време.

Намаляването на това излъчване може да означава единствено добавяне на повече тежест към все още недоказан космически кораб по време на първи пилотиран полет.

Доброволците трябва прекарват много време в симулирани условия, но реално хора всъщност не са извършвали истинско толкова опасно пътуване. Предвижда се хора да направят шестмесечното пътуване с всички необходими запаси, да се докоснат до Марс, след което веднага да се върнат на Земята.

Откриха предполагаема обитаема планета

Корабът или ще трябва да разполага с пълни ресурси за двупосочно пътуване, или да може да зарежда с помощта на някаква технология за рециклиране или събиране на ресурси от наличните на Марс.
Мъск планира тези хора дори да останат на Марс, а не само да пътуват. Това означава да се намери безопасен подслон, който отново да предпазва заселниците на Марс от космическа радиация. Те ще се нуждаят от много резурси за този техен престой, за който Мъск и партньорите му все още нямат никакво решение.
Мъск изглежда разчита на комбинация от сравнителен оптимизъм и техно-оптимизъм. Трудно е да си представим как много и големи препятствия пред пилотиран полет до Марс ще бъдат разрешени до 2026 г. Но нека не забравяме, че Мъск вече е доказвал и преди, че може да е прав, когато всички други грешат.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.