Държавата – пари за ученически спорт… НЯМА


През лятото на 2023г. девойките от баскетболния тим (8-10-и клас) на 35-то Средно езиково учебно заведение „Добри Войников“ в София печелят купата от финала на Ученическите игри в Сливен.

По този метод извоюваха правото да представят България на Световните училищен игри, които ще се проведат в Макао(Китай) през месец юни.
След първичната еуфория се оказва обаче, че пари за пътуването им… НЯМА!

Спортът при подрастващите – защо е важен за тяхното здраве

Изненадваща вест на фона на обстоятелството, че още през 2015 година тогавашният министър на младежта и спорта Красен Кралев обезпечи средства за билети и такси за участията в Световните училищен игри за всички държавни първенци.

До този миг в бюджета на ММС такива пари в никакъв случай не се били предвиждали и надарените български деца били принуждавани да събират средства с дарителски акции или да се откажат от мечтите си за международна изява.

Когато държавните институции са слаби, проблемите се задълбочават. Такъв е казусът с ученическия спорт и Министерството на младежта и спорта. Организацията на ученическите игри в България и ученическия спорт като цяло в действителност е в усложнено развитие, в който вземат участие Българската асоциация спорт за учащи(БАСУ), Министерството на младежта и спорта(ММС), Министерството на образованието(МОН) и общините.

Учениците в Кюстендилско нямат интерес към трайно търсените професии

БАСУ предлага годишен календар и правила за осъществяване на ученическите игри, който се преглежда от комисия с присъединяване на ММС, МОН и самостоятелни специалисти. След това се подписва договор за финансиране, в което вземат участие спортното и образователните министерства и общините. Самите надпревари включват районни, зонални игри и финали.
 Запознати настояват, че през последните години всеобхватността на осъществяване на ученическите игри е меко казано дискусионна. Интересен и в допълнение безизходен е въпросът кой и по какъв начин финансира международните участия на държавните първенци. На уеб страницата на БАСУ съществува документ, съгласно който „Участието на тимовете в интернационалните училищен надпревари се провежда и координира от БАСУ като се финансира от ММС, МОН, лични средства, спонсори и други“.

В държавните нормативни документи за 2024г. обаче ангажимент за финансиране от ММС и МОН липсва! А за какво страната не е поела подобен ангажимент за 2024г., също е забавен въпрос! Защото, до момента в който тя работеше и участваше в организацията на ученическия спорт до 2021г.  беше прецизно написано кой къде и по какъв начин взе участие! И средства за международния календар е имало.

Баскетболните шампионки и техните треньори пишат писма до Министерството на спорта, Министерски съвет, Българската асоциация спорт за учащи, даже до китайското посолство, само че от отговорите излиза наяве, че пари няма. Никой обаче не им изяснява какъв е повода. А той е точно в неуредените връзки сред БАСУ и ММС. Защо тази информация се крие от треньорите и състезателите, не е ясно.

Ръководството на учебното заведение абсолютно поддържа напъните на тима и с изключение на упоменатите към този момент писма до виновните институции училищното настоятелство провежда дарителска акция в поддръжка на присъединяване на тима на Световното състезание.

Важен детайл е, че последният победител в Световните баскетболни училищни игри през 2022 година в Белград, е тимът на ПГ„ Константин Фотинов “ от гр. Самоков.

Дали обаче няма да е за последно. А казусът с баскетболния тим не е индивидуален. В същата обстановка са сложени футболът (който също е в Китай) и волейболът (в Сърбия), които би трябвало да се избавят поединично, с цел да обезпечат присъединяване си в международните прояви.

Повече за дарителската кампания открийте тук


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.