Армения търси сближаване с Европа и САЩ


Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че страната му вече има амбициите да разшири връзките си със западните страни и САЩ и не желае вече да е съюзник на Русия в абсурдната и война срещу Украйна.

Той успокои руското правителство, че страната му развива самостоятелните си военни проекти и те не целят нарушаване на руския суверенитет.

Това става в обширно интервю, където Пашинян говори за разрива на отношенията и с Русия и че страната му не е получила помощта на която се е надявала за развитие на отбранителната си индустрия.

Армения ще арестува Путин, ако стъпи на територията й

Още с началото на военната инвазия през февруари 2022 година, Армения се разграничи от Русия и отказа да и предоставя оръжия и войски за войната.

Той подчерта, че ще се работи по изгражане на връзки в сферата на сигурността с САЩ, Франция, Индия и Грузия, но страната няма амбициите да става член на НАТО и , че ще остане в ръководената от Русия Организация на договора за колективна сигурност.

По отношение на враждата с Азербайджан, Никол Пашинян заяви, че страната му ще се старае да спазва дългосрочния траен мирен договор, който беше сключен преди година.

През последните 30 години Армения и Азербайджан водиха две големи войни заради Карабах, защото Армения оспорва правото на Азербайджан да го притежава, въпреки, че тама има разположени азербайджански войски.

Азербайджанският президент Илхам Алиев, обаче е на друго мнение и заяви в интервю за местната телевизия, че страната му няма да напусне граничните райони и не е съгласен теритриалните отстъпки пред Армения да се базират на остарелите граници от съветската епоха.

Армения, която граничи с Грузия, Азербайджан, Иран и Турция, отдавна разчита на своя съюзник Русия, но Пашинян разгневи Кремъл като постави под въпрос основите на съюза.

От разпадането на СССР през 1991 година, Русия се конкурира със САЩ за влияние в бившите съветски републики, които са били част и от руската империя.

Според Пашинян, Русия е разочаровала Армения, когато Азербайджан извърши светкавичната си военна операция, с която отвоюва отцепническия анклав Нагорни Карабах и предизвика бягството на етническите арменци, живеещи в него.

Русия обаче смята, че неуспехът на Пашинян да се справи със сложната политическа обстановка и съперничества в Южен Кавказ са причината за поражението на етническите арменски бойци в Карабах.

От 1 февруари 2024 г. Армения официално признава юрисдикцията на Международния наказателен съд, което означава, че трябва да арестува руския президент Владимир Путин, ако стъпи в страната.

Причината е заповедта за арест издадена срещу него, заради извършените престъпления в Украйна.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.