САЩ одобриха продажбата на F-16 за Турция


Американският Конгрес най-после одобри продажбата на американски изтребители F-16 на Турция. С това приключиха проточилите се месеци наред преговори между Анкара и Вашингтон да осъществяване на сделката.

Припомняме, че през октомври 2021 г. Турция отправи искане към САЩ за закупуване на 40 нови самолета F-16 Block 70, както и на 79 комплекта за модернизиране на останалите самолети.

Американският посланик Джеф Флейк съобщи новината в социалната мрежа X. Така Конгресът официално одобри модернизацията на турската армия.

Турският изтребител „Kaan“ с успешен тестов полет

Още на 26 януари правителството на САЩ даде съгласието си за тази продажба на стойност 23 млрд. долара, три дни след като Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

Сделката обаче можеше и да пропадне, ако Конгресът беше се възползвал от петнадесетдневния срок за оспорването й, което не се случи.

Но, за целта САЩ изчакаха търпеливо Анкара да даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към НАТО чрез ратифициране на документа, заради проблеми между двете европейски страни.

Самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган се опитваше цяла година да извива ръцете на САЩ и Швеция, като настояваше първо САЩ да одобрят сделката и след това да преминат към ратификация.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.