Пръстенът Карвилио-холограма на 2000 години, оградена в златен скъпоценен камък


Историята на уникалния дизайнерски пръстен датира от преди 2000 години. Пръстенът на Карвилио Гемело е намерен на пръста на римска благородничка, известната Ебутия Куарта, в т.нар. гробница на Флавио-Траян.

Това е един от най-интересните артефакти намерен през последните 20 години, открит край Гротаферата, в югоизточните покрайнини на Рим, в частен имот, където са извършени различни ремонти. При разкопките е намерена запечатана каменна врата, зад която са стояли два мраморни саркофага изработката била изключителна с релефни декорации.

Написани са имената на двамата загинали. На първо място е надписът „Карвилио Гемело“, а на второто – „Ебутия Куарта“, майка и син. Останките на телата са били в изненадващо добро състояние благодарение на балсамирането, което предполага, че погребението е извършено не според римската традиция, а в рамките на египетския култ към Изида, който по това време е бил много популярен в Рим. Останките на Карвилио стават известни като „Мумията на Рим“.

Тялото на Карвилио е обвито в саван(бяло платно) и изцяло покрито с цветя; големи гирлянди в добро състояние покриват горната част на тялото, единият от които около главата. Бедрото му е намерено счупено на две места, с висок процент мускули в косата, така че обстоятелствата на смъртта му се предполагат, че са септицемия след нараняване или падане от кон, както и отравяне. Младият Карвилио е починал на 18 години, причината за смъртта му все още не е установена, но може да е била инфекция след фрактура или дори отравяне, тъй като при анализиране на косата му е открито голямо количество арсен.

Римски хирургически комплект от 1 век

Тялото на майка му Ебутия едва се забелязвало, защото било покрито с растителна наметка, състояща се от стотици малки гирлянди; на главата била добре запазена перука, обвита в мрежа, изплетена с двойна тънка златна нишка, може да е била на 40 до 45 години, когато е починала, вероятно е била богата аристократична дама. Била е облечена с копринен халат и скъпа червена перука, изплетена със златисти нишки, а на пръста си е имала уникален златен пръстен украсен със скален кристал по изпъкналата горна повърхност се вижда фино микрометричен бюст на мъжка фигура.

Златният пръстен изобразява миниатюрен холограмен портрет, изобразяващ сина на лейди Карвилио Гемело, с вълниста коса, разтегнати очи и меки устни. Портретът е покрит с кристали, които придават вечна дълбочина на изражението на лицето на момчето. Светлинният ефект на кристалната леща придава загадъчна дълбочина на образа на починалия. Изглежда, че след загубата на любимия си син, Ебутия явно си е поръчала скъпоценен златен пръстен, за да го увековечи.

Пръстенът Карвилио, който е отделен от собственичката си след хилядолетия, сега е изложен в Археологическия музей в Палестрина.

Погледът му, защитен от яркостта на кварцов прозорец, продължава мистериозно да изучава хода на времето. Необикновено качество и красота на изпълнение, въпреки събраната до момента информация, крият много тайни.

Пръстенът предлага трогателен поглед в личната история на това древноримско семейство.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.