Китайската Нова година


Китайската нова година, известна още като Луната Нова година или Пролетния фестивал (Chūnjié) в Китай – е един от петте най-известни фестивали в света. Това не е само празник в Китай.

В други държави от Източна Азия и Югоизточна Азия – като Корея, Япония, Виетнам, Сингапур, Малайзия, Тайланд, Индонезия, Мавриций и Филипините – също се празнува. То е популярно и в китайските квартали по света. Всъщност, честванията на китайската Нова година се провеждат в Ню Йорк, Лондон, Ванкувър, Сидни и други градове в чужбина. Една шеста от населението на света участва в китайските празници по Нова година.

Китайската нова година е най-дългият празник в Китай. Служителите имат отпуска от 7 до 12 дни, а студентите получават един месец зимна ваканция.  „Без значение къде живеят, китайците се опитват да се приберат вкъщи, за да бъдат със семействата си за китайската Нова година, точно както американците правят за Коледа“, казва д-р Минг Уанг, офталмолог и защитник на културното разнообразие в Нешвил, Тенеси. „Това създава най-голямата годишна миграция в света, известна като пролетния фестивал“.

Кога се чества Китайската Нова година?

Пролетният фестивал се празнува през януари или февруари, защото китайците използват лунен календар, който се основава на движението на луната. (Голяма част от западния свят използва Грегорианския календар, който се основава на движенията на слънцето.) „Китайската нова година пада на първия ден от първия месец в лунния календар“, казва Джангуо Чен, преподавател по китайски език в университета от Делауеър, казаха на живо науката. В Грегорианския календар първият ден от фестивала се провежда на новата луна между 21 януари и 20 февруари. Тази година (2018 г) китайската Нова година започва на 16 февруари.

Джангуо Чен, преподавател по китайски език в университета от Делауеър, казва че „Китайската нова година се пада на първия ден от първия месец в лунния календар“. В Грегорианския календар първият ден от фестивала се провежда на новата луна между 21 януари и 20 февруари. Празникът на 2018 г. за китайската Нова година започва на 16 февруари.

Китайският календар също е разделен на лунни цикли от 60 години и всеки цикъл е допълнително разделен на пет по-малки цикъла от по 12 години. Всяка година представя различно животно в китайския зодиак: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе.

„Традиционният китайски часовник разчита на севангейвална система, наречена“ Небесни стъбла и земни клонове “ споделя Лотос Пери, инструктор по китайски език и култура в Университета на Пугет Звук в Такома, Вашингтон и директор на фондация „Проект за китайско помирение“ в Такома. „Съчетаването на 10 стъбла и 12 клона (житни класове), съчетано с 12 зодиакални животни, дава общо 60 възможни комбинации.

Въпреки, че се случва през зимата, той се нарича пролетният фестивал или „началото на пролетта“, отбелязващ края на най-студената част от зимата, когато китайците традиционно посрещат началото на пролетта.

История

Смята се, че този празник е възникнал по време на династията Shang (1600-1100 г. пр.н.е.) като пролетен карнавал, в който хората предлагат жертви на богове и предците в края на зимата, приветствайки пристигането на пролетта, каза Чен. Той стана празник през 1914 г. по време на републиканския период на Китай, но тържествата са забранени през 1967 г. по време на Културната революция. Фестивалът по-късно е възстановен.

Традиции

„Гуо Ниан Хао“ – което означава „Честита Нова Година“ – е поздрав на китайската Нова година, каза Чен. Китайците също се поздравяват с благословии като 恭喜 发财 („gōngxǐ fācái“ в мандарин) или „Kung hei fat choi“ в кантонски език, което означава „Желая ви щастлива и просперираща китайска Нова година!“ Това е специален случай хората да изразяват добри желания един на друг и да прощават, оставяйки зад себе си всички проблеми и враждебност от старата година.

Декорациите обикновено са червени, защото в китайската култура цветът може да донесе щастие, богатство и просперитет, като прогони злите духове и лошия късмет. Традицията може би идва от историята на Ниан. Това свирепо и жестоко същество ядяло животни и деца, но се бояло от червения цвят, в комбинация с огъня и шума. Хората празнуват с червени декорации и фойерверки, за да отблъснат Ниан.

Различни видове празнични събития, спонсорирани от правителството или общностите, се случват по време на тържеството, включително Шехуо, древно народно изкуство, което включва лъвски и драконови танци, акробати, колоездачи, оперни представления и барабанисти.

„Един от най-интересните развлекателни програми, организирани от CCTV (Китайската национална телевизия) през последните три десетилетия, е CCTV китайската Нова Голяма Гала, която обикновено е 5-часова вечерна развлекателна програма, включваща шоу, танц, музика и комедия „, каза Чен. „Излъчвано е по цял свят, и привлича ежегодно над 800 милиона зрители. Китайците са толкова очаровани от тази Нова Гола, че посрещането на празника на новогодишната трапеза , без да го гледате, ще бъде обидно.

В рамките на Новогодишния фестивал се предлагат разнообразни ястия, като кнедли („jiaozi“), оризови торти („niangao“), пролетни ролки и риба. „Китайците традиционно подготвят великолепни пиршества по време на празниците, включващи риба, свинско месо, пиле и патица, в допълнение към различни видове плодове, бонбони и ядки.

Подаряват се и подаръци. „Вместо подаръци обвити в цветна хартия като тези , които америкаците си подаряват по Коледа, китайците от всички възрасти обменят червени пликове, пълни с“ късметчета „, от млади и стари до, от шефове до служители и от лидери до подчинени“, каза Уанг. „Децата могат да похарчат „късметлийските“ си пари, както поискат.“

Последният ден от 15-дневния празник е Фестивалът на фенерчето. Той включва различни видове дейности, включително народни танци, ядене „yuánxiāo“ (ориз топки с различни видове пълнежи), игри на загадки, поставяне на фойерверки и организиране на празнични паради, подсилени с фенери от различни стилове. „Този фестивал понякога е известен традиционно като Деня на Свети Валентин в Китай, когато самотниците се надяват да срещнат сродна душа“, казва Чен.

Семейството е в основата на китайското общество, което се вижда от значението, което се отделя на вечерята на Нова година (年夜饭 – Nián yèfàn) или вечерята на Реюнион (团 年饭 – tuán niánfàn). Този празник е изключително важен за китайците. Всички членове на семейството трябва да са у дома за празника.

Дори и да не могат наистина, останалата част от семейството ще остави мястото им празно и ще постави резервен набор от прибори за тях.

Влегендата за произхода на пролетния фестивал се казва, че тогава идва чудовището Ниан и ще тероризира селата. Хората ще се скрият в домовете си, ще приготвят за празника с приноси на предците и боговете и ще се надяват на най-доброто.

Храната е едно от нещата, с което китайците най-много се гордеят. И разбира се с много внимание се подбира менюто за най-важния празник на годината.

Въпреки, че всеки регион (дори домакинство) има различни обичаи, на всяка маса се виждат някои общи ястия.

Пролетни рулца

Те са може би най-известното ястие в китайската кухня. Консумират се консумират по време на пролетния фестивал в Южен Китай, за да отпразнуват идването на пролетта.

По-конкретно, те се консумират през първия пролетен ден (立春-lì chūn). Те могат да се появят на масата като ястие, предястие или лека закуска. Всички знаят пържената версия на тези рулца, но могат да бъдат приготвени и на пара или печени. Размерът и формата им варира от малки правоъгълници до големи плоски варианти.

По време на династията Джин (около 265-420 г.), хората били направили пролетни рулца заедно със зеленчуци в една чиния. Било известно като “пролетно плато”.

По време на Пролетният фестивал императорите награждавали победителите с Пролетно плато, като всяко плато можело да побере хиляди малки рулца.

Пролетните ролки са направени от брашно, вода и малко сол. Пълнежът зависи от личния ви вкус. Традиционно се пълнята със свинско, китайско зеле, шийтаке, моркови и подправки.

За любителите на сладките изкушения има и сладки рулца от червен боб. Сега дори се предлагат и със сладолед.

Кнедли

Те са друго добре известно ястие, което е северния вариант на пролетните рулца. Консумират се само на специални поводи, но са особено ценени по време на китайската Нова година.

На китайски кнедли (饺子 -jiǎo zi) звучат като 交 子 (jiāo zi). 交 (Jiāo) означава „обмен“ и 子 (zi) е полунощ. Събирайки се, джуа ден е размяната между старата и новата година. Всички кнедли трябва да бъдат опаковани по това време. Чрез яденето на кнедли, вие изпращате старата и приветствате новата година.

Има много и различни  видове кнедли пълни с месо, зеленчуци, китайско зеле, зелен лук и скариди.

В провинция Суджоу, яйчните пълнежи са задължителни. Дюлът символизира сребърния слитък, а яйцето е злато. Запълването на месото и бамбуковите ленти се нарича 丝丝 齐齐 (sī sī qí qí), което означава, че всичко необходимо ще бъде на разположение.Някои хора също ще поставят монета в случайно кнедли.

Има много различни видове пълни с разнообразни неща. Можете да опитате с меса, зеленчуци и или с каквото друго поискате.Обикновено включват китайско зеле, зелен лук, свинско месо и скариди (подобно на пролетните ролки).

Който яде, ще има голям късмет през тази година. В допълнение към радостта от яденето на вкусна храна, процесът на вземане е и дейност за свързване на семейството.

По време на подготовката за Нова година всеки член на семейството участва и обвива кнедли. В някои региони, снахата трябва да направи кнедли, за да се приобщи към семейството.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.