Иран с призив за изключване на Израел от ООН


На връх 45-ата годишнина от революцията от 1979 година в Иран, иранският президент Ебрахим Раиси настоя ООН да изключи от редиците си Израел.

Той заяви съпричастност и готовност за подкрепа на палестинците, като не пропусна да критикува Западния свят, начело със САЩ.

По думите му, това е „престъпление срещу човечеството“ и обвини западните съюзници на Израел, че спомагат за унищожението на палестинския народ.

Той говори пред насъбралото се множество поддръжници на площад „Азади“ („Свобода“) в столицата в този празничен ден.

Израел с представител за „Евровизия“

Иранският президент обвини Израел, че не спазва и нарушава  400 декларации, резолюции и споразумения, постигнати в рамките на „международни организации“.

Иран е един от основните поддръжници на „Хамас“ във войната, която започна на 7 октомври с безпрецедентно нападение на палестинското движение в южната част на Израел, при което загинаха над 1160 души, повечето от които цивилни, според официални израелски данни.

На площад „Азади“ в Техеран събралите се хора размахваха портрети на върховния лидер аятолах Али Хаменей, на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни и на популярния генерал Касем Солеймани, убит при американски удар с дрон в Багдад през януари 2020 г.

Сред лозунгите бяха „Смърт за САЩ“, „Смърт за Израел“ и „Смърт за Великобритания“ – основните противници на Ислямската република от 1979 г. насам.

Иран не пропусна да покаже и част от новия си боен арсенал, в т.ч балистичните ракети „Хадж Касем“ (Генерал Касем) и „Саджил“, както и сателитния носител „Симург“.

Ракетите бяха изложени на площада „Азади“ и редица хора си направиха снимки с тях.

По време на тържествата парашутист скочи от самолет, развявайки палестинското знаме.

В големите градове имаше засилено присъствие на силите за сигурност.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.