Бункерът, изсечен в скалата и превърнат в болница


Често по време или преди настъпването на бойни действия, се задействат всички бомбоубежища в нападната страна.

Днес едно от най-известните такива бомбоубежища се намира в Будапеща, в квартал Буда. Днес то е превърнато в музей.

Музеят на микробите в Амстердам

По познато като “Болница в скалата”, днес този бункер приютява в себе си най-голямата изложба в Унгария. Тя е посветена на восъчните фигури, като тук се помещават над 200 восъчни фигури.

Самата болница е построена в естествената пещерна система под замъка Буда, която е с дължина от близо 10 километра.

Но, историята на самата пещерна система е добре позната на древните жители още през X в. Само три века по-късно, през XIII в вече тези системи се използват за прокопаване на нови пещери и кладенци. По този начин те служели като “хладилници” за охлаждане на напитки и храна.

Малко преди Втората световна война, през 1939 година започва разширяването на пещерната система. Това става под наставленията на тогавашния кмет на града Павел Счезни. До лятото на 1944 година подземната болница е завършена.

Близо 40 лекари и медицински сестри работят под ръководството на главната медицинска сестра на Унгарския червен кръст, графиня Еделсхайм-Гюлай Илона.

Тук са настанявани ранените по време на обсадата на Букурещ през 1945 година. Изградени били три помощни отделения и цяла и много модерна за времето си операционна зала. В онези времена, в болницата, за да компенсират липсата на персонал, се притичват на помощ доброволци на Унгарския и Международния червен кръст.

Замъкът Предяма – убежище на словенския Робин Худ

Имало е и тежки моменти в онези години, когато лекарите и сестрите трябва да свалят бинтовете от мъртъвците, да ги стелиризират и повторно да ги използват за превързване на ранените.

След краят на ВСВ, бункерът се използва само още веднъж, през 1956 година. Тогава там се настаняват ранените в Унгарското въстание срещу съветската власт.

След жестокото му потушаване, бункерът губи първоначалното си значение. Използва се първоначално като затвор за политически затворници.

Следват години на Студената война, когато има реална опасност от реална ядрена война. Тогава властите решават да го реорганизират в ядрен бункер.

След това, от 1967 година до 2004 година местно семейство започва да го поддържа и да се грижи за правилното функциониране на бункера в случай на война. Разходите за поддръжката се заплащат първоначално от Комунистическата партия, а след това и от демократично избраните правителства.

За да бъдат скрити разходите за поддръжката, правителството ги пренасочва в бюджета на местната болница „Йоан“.

През 2007 година властта решава да преобразува бункера в съвременен музей с помощта на Военноисторическия институт на Унгария.

Днес там посетителите могат да научат историите на лекарите, които всеки ден са спасявали животи всеки ден между 10:00 и 19:00 часа.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.