Американският футбол и България – БФАФ


Американският футбол навлиза в България през далечната вече 1991г. Тогава се сформира първия клуб „Софийските Лъвове“. С годините спорта се разпростира из страната, като се създадени още няколко клуба, като едни от тях са „Sofia Capitals“, „Sofia Predators“ и „Plovdiv Brothers“.
Какво е американски футбол – част 1
В средата на 90-те години с настъпването на финансовата криза много от отборите прекратяват своето съществуване. Тези, които остават, продължават да развиват дейност, но тя обикновено се състояла от участие в демонстративни срещи, тренировъчни кампове, тренировки и срещи са играни без необходимата екипировка за американски футбол.
Какво е американски футбол – част 2
Със създаването на „Team Sofia“ през 2007г. настъпили промени. Отбора обикалял градовете, като играел приятелски срещу чужди отбори. По този начин се стремяли да подтикнат публиката да вземат активно участие в развитието на американския футбол по места. През 2008г. се създава „Българската федерация по американски футбол – БФАФ“ след нов бум на регистрирани клубове в София и страната. Мисията й била да промотира и развива спорта американски футбол в България. Един от основателите й е именно отбора на „Тийм София“. След период на засилване настъпил отново на момент на пропадане. Много отборите спрели своето съществуване по една или друга причина.
Какво е американски футбол – част 3
Раздвижване около развитието на спорта в страна започна след като за президент е избран Мартин Дойчев представляващ „Софийските Рицари“, отбор от младата генерация в американския футбол в България. За близо две години упорита работа на картата се появили нови клубове в страната като „Shumen Brewers“, „Black Sea Pirates“ Burgas, „Varna Sharks“, „Old Dogs Sofia“ и „Zagora Titans“. Дълга работа била необходима да се организира шампионат на отборите с пълна екипировка, обучение на съдии и треньори. В първия шампионат победители стават „Софийските Рицари“.
От 2022г. за президент на БФАФ е избран направилия кариера в амеканската колежанска лига Александър Кенанов, който все още играе и представява „Софийските Мечки.
Само месец ни дели от началото на поредния шампионат на България по американски футбол. Отборите вече са в напреднала подготовка. Всеки от тя желае да покаже своето развитие и да подобри постиженията от миналата година. Очаква ни турнир изпълнен с напрегнати и интересно моменти.
До началато на шампионата ще Ви запознаем с всички отбори, които ще се борят да достъгнат до BG Bowl през есента. Кой ще грабне титлата? Предстои да разберем!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.