Символиката в цветовете на розата


При символиката на розите, цветовете им показват повече отколкото самите ние се осмеляваме.

От векове цветята носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания. Езикът на цветята е бил най-популярен по времето на викторианската епоха, когато са се водили т.нар “цветни“ флиртове – чрез послания с различни цветя. Едно от най-популярните цветя – розата, в зависимост от цвета си, може да изразява различни чувства.

 Червена роза – Едва ли е голяма изненада за някого, че червената роза символизира истинската любов и възхищение.
Тя предава послание за дълбоки, романтични чувства и e отличен подарък за вашата съпруга или дългосрочен партньор. Ако обаче сте в нова връзка, може би ще предпочетете да не прибързвате с този цвят роза..
Червената роза е класическият начин да кажем „Обичам те“, което я прави и популярен избор за Деня на влюбените.

 

Символиката в българския фолклор – ХЛЯБЪТ

Жълта роза – Този красив, ярък отенък ни казва:„ Ти си страхотен приятел“. Може би ще искате да се въздържите от жълтия цвят, ако сте в романтична връзка.В древни времена жълтата роза е била символ за ревността. Днес тези красиви цветя в слънчев цвят предават послание за топлина, наслада, радост и приятелска обич.

 

Бяла роза – Бялото е най-чистият цвят, символизиращ чистота, невинност и младост. Често се използва в сватбените букети, тъй като сватбата означава ново начало.

Но, дори и да не сте готови за брак, тази роза може да е подходящата за вашата връзка. Букет от свежи, бели рози е идеалният подарък за партньори в разцъфтяща романтична връзка.

 

Лилава роза – Лилавите рози по-скоро символизират мимолетната луда любов, отколкото дълга и любяща връзка. Изпращането на лилави рози обаче може да бъде първа крачка към по-трайно чувство на любов, което да продължи с подаряването на бяла и червена роза.

Лилавата роза често се свързва с омагьосване, чудо, великолепие и мистерия, както и с любов от пръв поглед или очарование от пръв поглед. Така че, ако имате тайна тръпка към някого, това може да е перфектната роза, която да изпратите, за да разкриете чувствата си!

 

Розова роза – Значението на розовите рози може да означава женственост, елегантност, изисканост и сладост. Но, розовата роза може да има и допълнителни значения в зависимост от нейния нюанс.

Розата в наситен цвят розово може да предаде благодарност, признателност, признание и е чудесен начин да кажете „благодаря”, докато бледо розовата роза предава благодат, нежност, радост и щастие.

 

Оранжева роза – Вече знаем, че червените рози са символ дълбока и искрена любов, а жълтите засвидетелстват приятелството.

Тъй като оранжевото е комбинация от двете, помислете за оранжавата роза, като за мост между двете. Показателни за страстта, енергията и очарованието, тези живи цветя, подарени на Свети Валенти, показват, че искате вашето приятелство да премине на следващо ниво.

Този смел и огнен разцвет често означава желание, очарование, ентусиазъм и енергия.

Черна роза – Черната роза е мистериозно цвете, на което могат да се предадат много значения. Черното често е било синоним на смърт и траур, така че черните рози обикновено са използвани на погребения.

Но, черните рози имат и по-положително значение. Те могат да символизират ново начало или големи промени и да донесат надежда и смелост.

Всъщност те не съществуват в природата и това, което вероятно имате пред себе си, е роза, която е супер наситено лилаво или бордо, а може би просто е оцветена изкуствено.

Така или иначе, черното винаги е излъчвало стил и класа, така че едва ли ще сбъркате, ако половинката ви си пада по нетрадиционните подаръци и не е особен привърженик на Свети Валентин.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.