Първи маскараден фестивал „Джамала“ в Кюстендил


За първи път тази година в Кюстендил се проведе нацинален маскараден фестивал „Джамала“. В него взеха участие над 1500 души от 18 различни маскарадни групи от цяла Югозападна България.

Организатори на маскарадния фестивал са общината и читалище „Братство“ в Кюстендил.

Те показаха своя обичай на централния площад „Велбъжд“ в опит да изгонят злото от града и да наричат за здраве, берекет и плодородна година. Специално жури и црителите оценяваха уменията им.

Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

По една от централните улици на Кюстендил дори се въведе специално ограничение в движението, заради фестивала.

Дори кметът на общината Огнян Атанасов обяви, че ще бъде направено всичко възможно догодина да го направят международен и с участието на още повече трупи от цял свят.

Пред художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в града е изградена и специална сцена.

За празника врати отвори и  „Джамалджийско село“, където посетителите на фестивала могат да  купят ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадно облекло, както и да участват в изработката им в творчески работилници.

В „Джамалджийското село“ се предлагат храни и напитки.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.