Ордос – най-големият призрачен град в света


Когато кажем призрачен град обикновено си представяме град в който животът в него е процъфтявал и след това замрял.

В китайският град Ордос обаче живота никога не е започвал. Китайското правителство го построява , за да се пребори с обезлюдяването в някои пустинни части в страната.

Замислен е като град с чудовищни размери, наричан Дубай на модерен Китай с население от един милион души.

Призрачен град от стотици изоставени замъци в Турция

Ордос Кангбаши е нов град с архитектура от световна класа, екстравагантни обществени площади, стадиони с международен мащаб и морета от чисти нови жилища, издигнали се от безплодните пустини на Вътрешна Монголия на Китай за по-малко от десетилетие.

Въпреки това, този нов град скоро се оказа изложен в светлината на международните прожектори не заради всички неща, които имаше, а заради това, което се смяташе, че му липсва: а именно хора, бизнеси и жизненоважни вътрешности, които изграждат един истински, жив град.

След като е бил наричан модерен призрачен град, мъртвороден град и провалена утопия, Ордос Кангбаши е получател на непрекъснат поток от критики от безброй международни медийни източници.

Първоначалният план за Ордос Кангбаши е предвиждал нов град за милион души до 2023 г., приблизително 20 години след началото на строителството.

Първоначалната концепция на Кангбаши обаче беше намалена до град за 500 000 през ранните фази на развитие, а по-късно до 300 000 поради забавяне, причинено от срив в цените на въглищата – основната стока и икономическата жизнена сила на Ордос.

Идеята зад Кангбаши беше той да служи като нов административен център на префектурата, а правителствените служби, най-добрите медицински заведения, най-известните обществени сгради и най-добрите училища трябваше да бъдат преместени от близкия Донгшенг.

Смяташе се, че жителите на средната и висшата класа на общината, много от които работеха в горепосочените институции, скоро ще последват, оставяйки зад гърба си претъпкания и грохнал стар град, докато новият град ще бъде съживен.

През първите пет години на строителството се построиха цялостен център на града – пълен с грандиозни правителствени сгради, музей от световна класа, разкошна опера, библиотека, проектирана да изглежда като ред книги на рафт, както и значително количество търговски жилища – и да го накарат да изглежда достатъчно като град, за да могат международни репортери да го нарекат призрачен град, когато „строителна площадка“ вероятно би било по-точно.

Въпреки че основното предизвикателство на Кангбаши в момента е да измисли начини за диверсификация на икономиката си. Мястото е основано на основата на една единствена индустрия, минното дело, и се опитва да намери други източници на икономическа прехрана след срива на въглищата преди няколко години.

Правителствени служители се опитаха да превърнат Кангбаши в епицентър на производството на електрически автомобили и в момента има два действащи завода за това. Докато наскоро беше открита триетажна сграда, за да предложи място за местни стартиращи фирми. Има и високотехнологична зона за развитие в края на града с няколко 20-30 етажни кули.

Туризмът също е високо в списъка със задачи за развитие на Ордос, тъй като Кангбаши е първият град в Китай, който се счита за атракция, а наблизо има два туристически обекта от клас. Има и големи планове за развитие на новия град като национален изложбен и атлетически център, със стадион, голям колкото Птичето гнездо в Пекин и дори писта за Формула едно. Но дали ще стане…


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.