Кои са най-трудните за поправка лаптопи?


Всеки обича хубавата и качествена техника. И не мисли, че в даден момент при проблем, отстраняването му може да се окаже мисия невъзможна.

Комисията за защита на потребителите в САЩ (PIRG) направи ежегодната си класация за най-трудно поправимите лаптопи и изнесе данните в доклада си „Failing the Fix (2024)“.

Той се базира по определени критерии, в т.ч документация за ремонт, наличие на резервни части, честа актуализация на софтуера. Но, също така обръща внимание на това дали производителя е част от организации, които не дават възмжност на потребителя при наличието на достатъчно технически умения, сам да си ремонтира техниката.

Избери най-добрият геймърски лаптоп за новата 2024 година

И се оказа,че най-трудните устройства за ремонт за „Chromebook“ и „MacBook“, които са дело на „Apple“ и „Google“ като любопитното е, че двете компании не за първи път попадат в тази класация.

PIRG тества общо 139 модела лаптопи и установила, че макар хромбуците да остават по-достъпни от други устройства, те все още са по-малко ремонтопригодни от другите лаптопи. Например индексът на разглобяване за хромбуците е 14,9 в сравнение с 15,2 за другите модели.

В доклада са цитирани десет хромбука, произведени от „Acer“, „ASUS“, „Dell“ и „HP“, за които средната оценка на ремонтопригодността е 6,3 в сравнение със 7,0 за другите модели.

Серията „MacBook“ получи оценка „D“ след „ASUS“, „Acer“, „Dell“, „Microsoft“, „HP“ и „Lenovo“.

„Apple“ получи най-ниската оценка за разглобяване сред останалите производители – 4 от 10 при средна оценка от 7,3. Това не е първата година, в която компанията е критикувана за това, че дава приоритет на дизайна, който се жертва за сметка на лесния ремонт и техническите нужди.

Традиционно противник на правото на ремонт, с приемането на закона в Калифорния „Apple“ вече активно го подкрепя – тя дори има програма за саморемонт и е подобрила процента на разглобяване и наличието на документация за ремонт, но не достатъчно, за да се противопостави на другите производители.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.