Биткойнът с нов връх


През последните години цифровите валути и в частност биткойна се оказаха сигурно средство срещу инфлация и нестабилния политически климат.

Но, цифровата валута също имаше своите върхове и спадове. Днес най-популярната цифрова валута поскъпна с 5% и достигна нов месечен връх от 47 705 долара.

Това идва на фона на т.н „halving“, който се случва на всеки четири години и по същество представлява добавяне на нови 210 000 „блока“ към блокчейна.

Това означава, че след събитието „миньорите“ ще намалят доброволно наполовина възнаграждените си. По този начин чрез специализирано оборудване се валидират трансакции в мрежата и създават нови токени.

Така се ограничават и достъпните на пазара биткойни.

Това поражда чести негодувания в привържениците на криптовалутата, които смятат, че по този начин се манипулира цената на криптовалутата и тя изкуствено се увеличава, а добивът на биткйни става по-труден.

През 2024 година ще се засили интереса към криптовалутите

Друг фактор, определящ поскъпването на популярната криптовалута, е решението през януари на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да одобри дейността на няколко спот борсово търгувани фондове (ETF), базирани на биткойн.

Към 19:50 ч. българско време 1 биткойн се разменяше за 47 610 долара.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.