Водата е новото “вино”


Повечето хора сме свикнали да възприемаме заобикалящия ни свят и благата, с които разполагаме в ежедневието си за даденост. По данни на ООН близо 2 млрд души по света нямат достъп до чиста питейна вода или близо всеки 6 човек.

Лакшита Хана е първата жена сомелиер в Индия, която иска да промени мисленето на света и хората относно консумацията на вода и да покаже, че тя не е само даденост.

При бутилирането на вода повечето компании премахват част от полезните им свойства, а това не е полезно.

Именно затова Хана иска да разкаже повече за водата и нейните необичайни вкусове, текстури и свойства, които изненадват мнозина.

„Bentley“ пуска уиски „Macallan“ в хоризонтална бутилка

А, това показва, че и идея си нямаме колко сложна може да е водата.

Самият Мартин Рийз, който е първият американски воден сомелиер казва за водата, че “хората, които смятат, че водата е скучна, явно не пият достатъчно вода”. Колко истина има в думите му.

Лакшита Хана завършва Института по модни технологии в Делхи, а след това помага на баща си в бизнеса с недвижими имоти. Покрай тази работа установява, че на територията на Индия има много участъци, където хората нямат достъп до чиста питейна вода.

Неслучайно сравнява усилията на мнозина да имат чиста питейна вода с това един “простосмъртен” да си купи скъпа минерална вода от висок клас като трудни.  За този проблем “спомагат” и водоизточниците, които често са замърсени или пресъхнали.

Едно пътуване до Бутан обаче и “отваря” очите за мащаба на проблема и разбира, че това е нейното призвание – да помага на хората да опознаят водата и да промени всеобщото мнение, че този източник на живот е нещо повече от неорганична, безвкусна и без мирис течност.

Често, когато сподели на хората с какво се занимава, среща недоверие и дори насмешка.

За да опознае свойствата на водата, тя усъвършенства небцето си в Академията за фина вода (да и ние се изненадахме, че има такава академия, но явно има защо).

 

И там научава, че за да се насладим на “идеалната” вода тя трябва да отговоря на няколко фактора като: нива на твърдите частици, карбонизация, качество на подземните води, както и нива на pH, които могат да повлияят на фините промени във вкуса и текстурата на консумираната вода, които обаче ще останат незабележими за обикновения и незапознат със сложността на водата потребител.

Сега след като има знанията и уменията се надява, че ще успее да образова хората, като ги накара да се фокусират върху бавния начин на живот.

Да обръщат повече внимание на това с какво се хранят и както пият, за да може обществото от всички нива да е образовано и осведомено за здравословния начин на живот.

Самата тя още в тийнейджърска възраст спира да консумира вредни напитки, а да обръща повече внимание на водата, която е освежаваща и утоляваща. Водата я кара да се чувства жива и подмладена.

Какви вкусове имат различните видове води? Има ли предпочитания към определен тип?

Като специалист по водата тя ни изненадва с думите си, че по-изтънчените видове води имат аромати, които варират от сладки до силно минерализиращи, които лесно могат да бъдат разпознати по горчивия вкус.

Интересни са и газираните води, които са с вулканичен произход, естествено газирани са и с високо съдържание на натрий, които променят вкуса според съдържанието му.

Те са по-леки и имат ефервесцентни мехурчета.

Някой води имат висок или неутрален pH баланс, което отново води до разлики във вкуса, тъй като някои могат да бъдат кисели, а други алкални.

Колко време и отнеме да настрои небцето си?

Признава, че за да стане експерт в тази област трябва през целия си живот да се учи постоянно, но все пак минава и курсове, които и спомагат да тренира и разпознава различните вкусове в рамките на календарната година. Но, това не означава, че само с едногодишен курс човек може да стане сомелиер.

Трябва постоянно човек да се учи и да настройва вкуса си чрез редовна дегустация и постоянно експериментиране на различни видове води.

Как различава фините води от пречистената питейна?

Всички знае, че бутилираната вода при преминаване през процеса на филтрация не само премахва бактериите и микробите, но и губи повечето от полезните минерали и хранителни вещества, а това от своя страна може да причини минерален дефицит в тялото.

Естествените минерални води (наричани още фини) се бутилират при източника, които най-често е разположен в курортни и минерални източници и от векове са известни с лечебните си ефекти върху човешкото тяло, докато обаче не преминат през филтрация, когато губят част от полезните си свойства.

Споделя, че за разлика от виното, вкусовите различия във водата не се отчитат толкова лесно, защото са прекалено фини, но все пак има начин да се различат.

Калият прави водата мека и гладка, магнезия пък придава горчив вкус, натрият го прави солен, а високите нива на желязо придават метален вкус в устата.

За да се наслади човек на естествения вкус на водата не трябва да я държи в хладилника, а на стайна температура, защото леда вреди на качествата на водата.

Също така не трябва да сипваме лимон във водата, защото той вреди на качествата й.

Нейният съвет, когато се храним е да се консумира по-ароматна вода, за да почистим небцето си или да е допълнение към храната, газираната вода се препоръчва след тежка храна, за да освежи човек, а вода с високо съдържание на силициев диоксид е добре да се консумира след пикантна храна, защото съдържанието на елемента остава сладък послевкус.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.