В Париж арестуваха предполагаеми членове на „Сивите вълци“


Френската полиция арестува вчера двама предполагаеми терористи, членове на бившата турска терористична група „Сивите вълци“. Те са привлечени като обвиняеми, че вербуват нови членове в страната и се опитват да възстановят бойната група.

Въпреки, че двамата мъже нямат предишни провинения в досието си, те са поставени под надзора на местната полиция.

Заложническа криза в Турция

Независим турски източник също потвърди новината, като заяви, че двамата са били в страната, за да се сдобият с компютърно оборудване.

Припомняме, че движението, което симпатизира на турския президент Реджеп Ердоган, беше разпуснато през 2020 година във Франция. А, това предизвика напрежение между Анкара и Париж.

Турското движение „Сивите вълци“ започва своя политически път през 60-те години на XX в като ултранационалистическо движение, което изповядва крайнодясната иделогия на „пантюркизма“.

През следващото десетилетие, групата е свързвана с турската мафия и е участвала в стотици протести, сееки хаос и насилие по улиците на Турция. Главна цел на атаките им са били малцинствата и левите активисти.

През 2020 година министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен нарече „Сивите вълци“ „група, която насърчава насилствените и дискриминацинни действия срещу други етноси“.

Според него, главна цел на атаките на групата в голямата си част са насочени към хора от арменски и кюрдски произход.

И, до момента точният брой на членовете на „Сивите вълци“ е трудно да се определи.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.