Русия и Северна Корея увеличават търговията помежду си


Русия продължава да се явява основен доставчик на храни и стоки от първа необходимост за Северна Корея (КНДР). Според анализатори, стокооборотът между двете страни през 2023 година е надхвърлил равнищата от 2022 година.

Сред тях са луксозни предмети и такива от първа необходимост, които не могат да бъдат намерени в КНДР, но те са предназначени главно за комунистическите фунционери.

Това позволи на двете страни да разширят търговските си взаимоотношения, като се има предвид, че търговията в КНДР беше изорилана след началото на пандемията от коронавирус.

Въпреки това до септември 2023 г. тя е достигнала търговски оборот от 1,4 млрд.долара, в сравнение с 911 млн. за цялата 2022 г.

До есента на 2023 година търговията с Москва е достигнала 28 млн. долара – с изключение на стоките, които са подложени на санкции. Те включват и доставките на оръжие за Русия, които също се споменават в доклада.

Северна Корея е обект на широки санкции на ООН и забрани за внос заради ядрената си програма.

Докладът е първият от двата годишни документа на експертната група. Той беше представен на Съвета за сигурност на ООН в края на миналата седмица.

На срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента Владимир Путин в Русия през септември двамата държавни глави приеха да разширят сътрудничеството си „във всички сфери“ и тази договореност се осъществява.

През октомври Белият дом заяви, че Пхенян е изпратил на Русия над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси за войната в Украйна.

Докладът на ООН също ги споменава, като се позовава на високопоставен представител на „страна членка“.

Тази седмица в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Русия е разрешила освобождаването на милиони долари замразени севернокорейски активи.

Като по този начин страната се опитва да помогне на Пхенян да си осигури достъп до международната банкова система.

Според представители на разузнаването на съюзнически на САЩ страни, са били освободени 9 млн. долара от общо 30 млн, депозирани в руска финансова институция.

Средствата са били освободени след изпращането на оръжия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.