Работодателите искат учениците да се обучават според нуждите на пазара


От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват бъдещите програми за прием на студенти в университети в страната да бъдат съобразени според нуждите на българските работодатели за кналифицирана работна ръка.

Също така обръщат внимание, че в момента гимназиите произвеждат голям брой професии, които в последствие стават ненужни.

Как да използвате социалните мрежи, когато търсите нова работа

Това стана ясно от среща с зам.-министъра на образованието Мариета Георгиева. Според тях трябва да се засили конкуреницята за влизане в университети. А, това означава местата в годишните приеми да бъдат не повече от 50% от випуска на гимназиите.

Дуалното образование

По техни данни, над 40% от настоящите квалифицирани кадри работят на по-ниско образователни места или отиват директно в Бюрото по труда. Според тях така се губи човешки ресурс.

бращат внимание и на настоящата демографска криза, която се отразява на резултатите на учениците и не се взима под внимание бъдещите потребности на пазара. А, от това губят както родителите, така и учениците.
Те настояват държавата да поеме осигуровките на учениците в дуалното образование, както и да се облекчат процедурите по наемане на чуждестранни граждани, които са завършили образованието си в България.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.