ООН с тревожен доклад за съдбата на децата в Газа


Според доклад на ООН, близо 10% от децата под 5-годишна възраст в ивицата Газа страдат от недохранване. Като главна причина за това се посочва еврейската операция срещу шитското движение „Хамас“.

След като през октомври Израел ограничи хуманитарните доставки, хуманитарните работници отбелязват, че все повече са налице видимите признаци на гладуване. Най-тежко те са в северните и централни части на ивицата Газа, където е съсредоточена операцията.

Глад за кадри в Израел след напускане на палестинците

Това означава, че близо 9,6% хилядите малки деца и бебета са недохранени, което е с 12 пъти повече от предвоенните нива, отбелязва хуманитарната служба на ООН.

В северната част на Газа нивата дори са още по-високи – 16,2% или всяко едно на шест деца.Често камиените с храна се обсаждат и разграбват преди още да достигнат до нуждаещите се в болниците.

Според благотворителната организация „ЕкшънЕйд“ положението там се влошава и по отношение на водата, като хората разполагат с до 2 л непречистена вода на ден, за да посрещнат елементарните си нужди.

От благотворителната организация „Ислямска помощ“ казват, че в момента правят хляб от изсушена царевица, която преди това са използвали за храна на животните. Причината е, че запасите от брашно са оскъдни, а децата не са яли от месеци плодове или зеленчуци.

Международната неправителствена организация „Проект Надежда“ каза, че около 15% от бременните, които са прегледани в тяхната клиника в Деир Ал Бала в централната част на Газа, също страдали от недохранване.

Те съобщават и за ръст в случаите на анемия или дефицит на желязо, които могат да доведат до преждевременни раждания или кървене след раждане.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.